Beneficiază de alocaţia pentru susţinerea familiei: familia formată din soţ, soţie şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora, care locuiesc împreună; familia formată din persoana singură şi copiii aflaţi în întreţinerea acesteia şi care locuiesc împreună cu aceasta (familie monoparentală). Sunt considerati ca facând parte din familie copiii încredintati îin vederea adopţiei, cei aflaţi în plasament la o persoană sau familie ori pentru care s-a instituit tutela, potrivit legii. Pentru familia formată din soţ şi soţie, al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează până la 200 lei, cuantumul lunar al alocaţiei este stabilit după cum urmează: a) 30 lei pentru familia cu un copil; b) 60 lei pentru familia cu 2 copii; c) 90 lei pentru familia cu 3 copii; d) 120 lei pentru familia cu 4 copii şi mai mulţi.
Dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie se situează între 201 lei şi 370 lei, cuantumul alocaţiei este stabilit după cum urmează: a) 25 lei pentru familia cu un copil; b) 50 lei pentru familia cu 2 copii; c) 75 lei pentru familia cu 3 copii; d) 100 lei pentru familia cu 4 copii şi mai mulţi. Pentru familia monoparentală – al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează până la 200 lei, cuantumul lunar al alocaţiei este stabilit după cum urmează: a) 50 lei pentru familia cu un copil; b) 100 lei pentru familia cu 2 copii; c) 150 lei pentru familia cu 3 copii; d) 200 lei pentru familia cu 4 copii şi mai mulţi. În situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie (monoparentală) se situează între 201 lei şi 370 lei, cuantumul alocaţiei este stabilit după cum urmează: a) 45 lei pentru familia cu un copil; b) 90 lei pentru familia cu 2 copii; c) 135 lei pentru familia cu 3 copii; d) 180 lei pentru familia cu 4 copii şi mai mulţi.
Familiile care au în întreţinere copii de vârstă şcolară, beneficiază de alocaţie în condiţiile în care copiii frecventează fără întrerupere cursurile unei forme de învăţământ organizate potrivit legii, cu excepţia celor care le întrerup din motive medicale, şi nu înregistrează absenţe nemotivate în cursul unui semestru care să conducă la scăderea sub 8 a notei la purtare.
Plata drepturilor pentru alocaţie se asigură de către agenţiile pentru prestaţii sociale judeţene, denumite în continuare agenţii teritoriale, prin decizie a directorului. Plata alocaţiei se realizează de către agenţiile teritoriale pe bază de mandat poştal sau, după caz, în cont curent personal sau în cont de card. Titularul alocaţiei depune la primăria comunei în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa familia, din 6 în 6 luni după stabilirea dreptului la alocaţie, o declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile realizate de membrii acesteia, al cărei model este stabilit prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi. Familiile care au stabilit până la 31 decembrie 2010 dreptul la alocaţia familială complementară ori alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală, vor fi contactate de către angajaţii primăriei, după publicarea normelor metodologice, pentru depunerea noilor cereri şi documente doveditoare în vederea asigurării plăţii alocaţiei începând cu anul 2011.
Citiți principiile noastre de moderare aici!