Echipa formată din Robert Matiş (6 victorii din 7 runde), Sebastian Ursan (7 victorii din 7 posibile) şi Denis Alboni (cu 5 victorii din 7 partide) a câştigat locul I şi Cupa Banatului, învingând pe rând toate echipele participante, inclusiv puternicele formaţii prezentate de către C.S.S. nr. 1 Timişoara şi de clubul de superligă „Muncitorul” Reşiţa. Sebastian Ursan este elev la Şcoala Generală nr. 30 din Timişoara. Pentru că în această formaţie erau majoritari jucătorii Chişodei (Denis Alboni şi Robert Matiş), echipa a jucat în acest concurs sub flamura Chişodei. Victoria Chişodei în acest turneu se înscrie într-un curent mai larg: ascensiunea elevilor din mediul rural, în urma programului de promovare a şahului pe care l-am demarat în toamna anului 2008.
Că acest program a fost un succes o demonstrează şi ofensiva celor trei echipe săteşti sau comunale pe care le-am prezentat la această Cupă a Banatului organizată de clubul-fanion al judeţului Caraş-Severin. De exemplu, Comuna Parţa (cu un jucător de 7
ani în formaţie, Alex Ungureanu, participant la Campionatul U.E. din Austria în august 2010) a fost la un moment dat pe punctul să câştige cu 3-0 împotriva „galonatei” formaţii a Clubului Sportiv Şcolar din Timişoara. Echipa C.S.S. s-a salvat in extremis, cu 2-1, după o bătălie demnă de a fi comparată cu un Stalingrad, între „parţianul” Claudiu Ungureanu, în vârstă de 10 ani, şi Andrei Hîncu, în vârstă de 11 ani, un şahist de categoria I care deţine deja o vitrină de medalii şi cupe. Echipa din Dudeştii Noi, având şi ea un jucător de numai 7 ani pe masa 1 (Daniel Homone), a reuşit să smulgă de asemenea un 1-2 de la C.S.S., datorită victoriei lui Amalia Szavu (în vârstă de 8 ani, fostă protagonistă, şi ea, a Campionatului U.E din 2010) împotriva lui Anca Rohlicek.
În ultima rundă a avut loc derbyul concursului: meciul dintre echipa Chişodei şi C.S.S. nr. 1, pe care l-a câştigat Chişoda cu 2-1, prin victoriile realizate de către Alboni şi Ursan.
Matiş a pierdut partida la masa 1 cu Hîncu, iar destinul şugubăţ i-a mai adus de atunci de două ori faţă în faţă. La Cupa Şagului, din 11 septembrie, Matiş a pierdut o partidă ca şi câştigată, iar şocul acestei înfrângeri l-a făcut să rătăcească drumul spre podium.
Cu fiecare întâlnire dintre ei, miza psihologică pare să crească.
Înfrângerea lui Andrei Hîncu, ca obiectiv, părea să devină pentru Robert Matiş o dilemă emoţională, un mic Everest pe care era nevoit să-l ia cu asalt iar şi iar… Iată că, în sfârşit, la a treia confruntare oficială dintre cei doi, survenită la Campionatul Prieteniei din Timişoara, desfăşurat la 25 septembrie 2010, zeiţa Fortuna i-a surâs celui care venea din postura de şalanger. Robert a câştigat o partidă cu caracter decisiv, împotriva lui Andrei Hîncu, tot în ultima rundă. Membru al echipei „Dăm lecţii”, Robert Matiş a urcat atunci pe podium împreună cu amicul său Sebastian Ursan, ocupând locul III din 31 de echipe participante!
Am alunecat în această divagaţie pentru a ilustra contextul în care s-a desfăşurat această Cupă a Banatului la şah, punând de asemenea sub reflector pe câţiva dintre eroii acestei întreceri. Din punctul meu de vedere, sunt relevante primele cinci locuri din clasamentul
competiţiei, ocupate după cum urmează: 1. Sat Chişoda; 2. C.S.S. nr. 1 Timişoara; 3. C.S. „Muncitorul” Reşiţa; 4. Comuna DudeştiiNoi; 5. Comuna Parţa.
Echipa unui sat, cu jucători care n-au nici doi ani de când au început cursurile de şah, depăşind pe eşchier formaţiile unor cluburi consacrate…Contemplând ideea, nu mă pot abţinebsă nu închei cu exclamaţia: „Noa, A.M.U. Chişoda-i fruncea!”
„Noa”, pentru că antrenorul şahiştilorbcare au „arestat” Cupa Banatuluib este maramureşean (mă refer la subsemnatul). „A.M.U.”, vine tot din Maramureş, dar şi de la iniţialele numelor celor trei şahişti învingători: ALBONI –MATIŞ – URSAN.
Chisoda a castigat Cupa Banatului pe Echipe de Juniori
Zamfir Moldovan - Competiţia Cupa Banatului la şah a avut loc în ziua de 28 august, la Sala Sporturilor din Reşiţa. Au participat opt formaţii şahiste de juniori până în 12 ani, din întreg Banatul. Regulamentul competiţiei permitea formarea de echipe mixte, de la mai multe cluburi, cu condiţia ca nici unul dintre componenţii formaţiei să nu aibă clasificarea mai sus de categoria I.
Citiți principiile noastre de moderare aici!