Pe parcursul a doi ani de activitate (2008- 2010), dovedind sete de cunoaştere, talent şi tenacitate, Denis-Dean Alboni a progresat rapid, obţinând din ce în ce mai frecvent premii la concursurile de şah locale, judeţene sau regionale. El este deja proprietarul unei mici colecţii de diplome şi medalii obţinute în competiţiile şahiste. Familia l-a încurajat şi l-a susţinut, moral şi financiar, pe parcursul carierei sale şahiste, care se dovedeşte din ce în ce mai explozivă. Bunica lui Denis este şi ea o eroină a acestui parcurs şahist spectaculos, întrucât şi dumneaei este o jucătoare de şah destul de ageră şi o parteneră preţioasă de antrenament pentru nepotul său. În sfârşit, tatăl lui Denis joacă şi el şah cu plăcere şi a fost coechipierul lui Denis la un campionat al famiilor şahiste! În ultima vreme însă, micul şahist pierde din ce în ce mai rar partidele de şah jucate în sânul familiei. Adevăratele meciuri ale lui Denis-Dean Alboni au loc de acum în altă parte… În august 2010, Denis Alboni se afla deja între cei 13 copii şi juniori care au reprezentat România la Campionatul de Şah al Uniunii Europene pentru Copii şi Juniori cu vârste până la 14 ani, la Mureck, în Austria. Fiind la prima participare într-o competiţie de un asemenea nivel, având încă o experienţă precară şi luptând cu medaliaţi din diverse ţări europene, Denis a reuşit totuşi să scape „nebătut” în cinci din cele nouă runde ale turneului, obţinând trei victorii şi două remize!
Printre rezultatele remarcabile ale lui Dean se numără câştigarea Cupei Banatului la Şah pe Echipe de Juniori până la 12 ani, la sfârşitul lui august 2010. Competiţia a avut loc la Reşiţa, iar Dean a marcat cinci victorii din şapte posibile, cu toate că era între cei mai tineri participanţi. Coechipierii săi au fost Sebastian Ursan şi Robert Matiş, ambii în vârstă de 12 ani, iar echipa a realizat în total 18 puncte de partidă din 21 posibile. Dacă, văzând acest rezultat zdrobitor, cineva îşi închipuie că a fost un concurs uşor, atunci acel cineva s-ar afla în eroare. Pe locul II s-a clasat la Reşiţa redutabila echipă a Clubului Sportiv Şcolar nr. 1 din Timişoara, iar locul III a fost ocupat de echipa „Muncitorul” Reşiţa, care este un club de superligă. Pe locurile IV şi V au urmat Dudeştii Noi şi Parţa, care au şi ele formaţii puternice (de exemplu, echipa Parţei a fost la un pas de a învinge C.S.S. nr. 1, care a smuls numai după mari emoţii şi cu oarecare şansă o victorie cu 2 la 1, iar în meciul cu Dudeştii Noi, C.S.S.-ul a câştigat tot la limită). În total, la această Cupă a Banatului au participat 8 echipe. În meciul decisiv împotriva C.S.S. Nr 1, Dean a înscris un punct important împotriva lui Anca Rohlicek, o jucătoare de categoria I, cu CIV 571. Punctajul de la europene, precum şi alte rezultate obţinute în diverse competiţii, împotriva unor jucători cotaţi la nivel internaţional, i-au adus în sfârşit lui Denis-Dean Alboni meritata recunoaştere: în luna noiembrie 2010, el a apărut pentru prima dată pe listele F.I.D.E. (Federaţia Internaţională de Şah), ca şi posesor al unui coeficient internaţional ELO. Accesul pe listele ELO nu se obţine uşor: este necesar să întâlneşti, în partide oficiale, un număr suficient de jucători care deţin coeficient ELO, dar să şi realizezi împotriva lor un anumit număr de victorii… Dean a participat în 2010 la Campionatul de Şah al Uniunii Europene din Austria, pe cheltuiala exclusivă a familiei, care a făcut eforturi deosebite să-l trimită şi la alte competiţii pe parcursul acestui an. A existat sprijin direct pentru el şi din partea Primăriei Giroc, dar acest sprijin a acoperit doar o mică parte din necesar.
„Internaţionalul” comunei Giroc, în vârstă de numai 9 ani, este în căutarea unei firme care să aibă capacitatea şi disponibilitatea să sponsorizeze un viitor as al „sportului minţii”.
Chiar în condiţiile în care familia va continua să-l susţină, ca să avem siguranţa participării la competiţiile şahiste de importanţă majoră, este necesar un buget de 5.000 de lei anual pentru acest copil (din care jumătate ar fi destinat competiţiilor peste hotare).
Coeficientul lui Denis de pe listele F.I.D.E. A fost preluat de către site-ul Federaţiei Române de Şah şi poate fi vizualizat la adresa: http://www.frsah. ro/2010/elo_civ/civ.pdf (lista CIV şi ELO a şahiştilor din România). CIV-ul este un coeficient intern de valoare şi este separat de sistemul internaţional ELO printr-o diferenţă de 1.000 de puncte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!