Treptat-treptat, această profesie a „scăpătat” mai cu seamă astăzi, când este privită chiar de la cel mai înalt nivel cu multă condescendenţă. Şi cu toate opreliştile şi greutăţile din învăţământul românesc, avem încă dascăli adevăraţi şi elevi care câştigă olimpiade internaţionale, elevi instruiţi care por să treacă cu fruntea sus pragurile celor mai selecte universităţi ale lumii.
În România se mai face şcoală de calitate chiar în pofida inerţiei care ne-a copleşit pe toţi. Şi la oraşe, şi în mediul rural. Florin Lipovan face parte dintr-o familie de dascăli şi este profesor de educaţie tehnologică la Şcoala cu Clasele I-VIII din Giroc. “Profu’ de tehno” îi educă pe cei mici în tot ce priveşte tehnicile şi tehnologiile care ne înconjoară. Florin Lipovan este absolvent al unei şcoli de maiştri, a urmat apoi, timp de trei ani, educaţia fizică şi sportul, iar apoi a urmat, cinci ani, cursurile facultăţii de informatică. “M-am născut la Timişoara în anul 1967. Am făcut şcoala la generalele nr. 21 şi 24 din Timişoara. Liceul l-am început la “Henri Coandă”, iar treapta a doua am urmat-o la Liceul Auto, tot din Timişoara”, rememorează profesorul Lipovan anii de şcoală. Dascălul din Giroc este căsătorit şi mândrul tată al unei fete, Simina, care învaţă, cu rezultate deosebite, la Colegiul Naţional Bănăţean din Timişoara. Mândria lui Florin Lipovan ca tată este cu atât mai mare, cu cât soţia este dascăl chiar la şcoala în care învaţă fiica lor. Florin Lipovan are o pasiune dusă până la extreme faţă de televiziune. “Microbul” i-a fost insuflat încă de pe vremea regimului trecut.
Ca şi povestea modului în care a fost ”infestat” cu virusul televiziunii, la fel de interesant este şi felul în care profesorul Lipovan a intrat în posesia primei camere de filmat cu adevărat profesională. “Pentru prima cameră video m-am împrumutat de bani – îşi aminteşte Florin Lipovan. Costa 1.500 de mărci germane şi era Panasonic M10. Am filmat cu ea nenumărate rugi în Giroc. Sunt girocean cu acte în regulă încă de acum cinci ani, iar de doi sunt şi profesor la şcoala din localitate”. În strânsă legătură cu imaginea este şi fotografia. De “molărit” Florin Lipovan s-a apucat în urmă cu aproximativ şase ani, de când a fost nevoit să facă acest lucru, datorită exploziei digitale. Oricum, spune dascălul din Giroc, cele două arte sunt complementare. Odată cu noile cuceriri ale tehnicii, şi Florin Lipovan a trebuit să facă pasul înainte. Deşi i-a fost greu să se despartă de vechile camere de luat vederi, a trecut totuşi la cele digitale. Sunt, recunoaşte profesorul, mult mai performante. S-a specializat apoi în editare digitală pe calculator, una dintre condiţiile esenţiale pentru a-şi duce munca la bun sfârşit. Florin Lipovan spune că, pe lângă măiestria artistului, în ziua de astăzi pentru a face lucrări de calitate sunt necesare o cameră video bună, un aparat de fotografiat performant, un calculator şi softurile aferente, dar şi multă răbdare şi experienţă pe măsură.
Florin Lipovan vrea să împărtăşească din darul cu care a fost înzestrat şi copiilor pe care astăzi îi educă. “Încerc să le insuflu copiilor dragostea pentru imagine. Trei dintre foştii mei elevi îmi sunt astăzi colaboratori apropiaţi, iar alţii trei care au lucrat cu mine sunt astăzi angajaţi la trei posturi de televiziune cunoscute. Unul dintre ei chiar şi-a deschis o afacere din această meserie”, spune profesorul Florin Lipovan. Dascălul din Giroc are şi o nemulţumire, aceea că nu are întotdeauna timp să-şi satisfacă pasiunea pentru tehnică, multimedia şi televiziune în general. “Nu-mi găsesc mereu timp pentru pasiunea mea, aceasta e marea problemă”, mărturiseşte cu năduf profesorul Lipovan. Cu toate acestea, dascălul de tehnologie a adus, de-a lungul anilor, momente de bucurie în casele multor familii din Giroc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!