Consiliul Local şi Primăria Giroc sunt un partener nu doar moral în promovarea sportului moto local. Nici nu poate fi altfel, în condiţiile în care numele Pascotă a înscris localitatea timişeană pe harta mondială a motociclismului. În această dimineaţă, primarul Iosif Ionel Toma şi Ionel Pascotă au deschis oficial noul sezon. Prima etapă a sezonului va debuta în 24 martie la Serres (Grecia) unde sportivul de 32 de ani cu 27 de titluri în palmares va alerga la două clase, 600 cmc şi 1000 cmc. Giroceanul şi-a păstrat motoarele din sezonul trecut, un Yamaha de 600 cmc şi un BMW de 1.000 cmc. Totuşi deloc neglijabile sunt cele 6000 de Euro, investiţi în cauciucurile care vor încinge asfaltul pistei greceşti. Un singur set de cauciucuri pentru un motor competiţional costă 450 Euro şi calitatea anvelopelor este garantată de firme din Anglia. La acestea se adaugă un tip de benzină special folosit de campion, livrat la butoi din Germania, tip Elf, al cărui cost este de 450 Euro. Unui sezon competiţional îi sunt abolut necesare, patru costume speciale, ale căror preţuri depăşesc alte câteva mii de euro. Pe scurt, o investiţie deloc mică într-un sport unde, în lipsa talentului, toate ar fi în zadar.
„Îmi doresc să îmi apăr ambele titluri de campion naţional, la 600 cmc şi 1.000 cmc, să câştig campionatul Europei de Est dar şi Romanian Superbike, ultimele două competiţii la clasa 600 cmc. Una peste alta vreau rezultate şi mai bune decât cele de anul trecut”, spune multiplul campion care conduce clubul cu cele mai bune rezultate în motociclismul de viteză.
Motoarele – traditia familiei Pascota
În familia Pascotă, pasiunea pentru motoarele pe două roţi se moşteneşte din tată în fiu. Istoria celor patru generaţii de împătimiţi ai motociclismului stă scrisă în sutele de premii, diplome, trofee şi motociclete care cu greu îşi mai găsesc locul în gospodăria proprie din Giroc. Ioan Ilie Pascotă, bunicul a fost, în 1948, vicecampion balcanic la motociclism viteză, la clasa 500 cmc. De asemenea, bănăţeanul a deţinut patru titluri de campion republican. Cei doi fii ai săi nu s-au lăsat mai prejos şi i-au continuat pasiunea. Petrică a participat la concursurile de motociclism până în 1990, iar Ionel, până în 1993. Dragostea pentru competiţie şi motoare este acum motivul pentru care Ionel Pascotă junior, deţine la doar 32 de ani nenumărate titluri, dintre care 27 de campion. Motociclismul înseamnă risc, accidentări, durere, suferinţă. „ Am avut de-a lungul timpului, numeroase accidentări. Numai în 2009, am avut 9 accidentări, coate şi genunchi zdreliţi, dinţi sparţi , mână ruptă. Dar, dacă iei în seamă toate acestea, nu are rost să te înscrii la vreun concurs de motociclism” spune Ionel Pascotă junior. Cel mai tânăr membru al familiei Pascotă, Patrick, are şi el propriul motor, un mic Yamaha, adaptat vârstei sale.
Corina Eva
Citiți principiile noastre de moderare aici!