Mariana Marincu împreună cu Nicoleta Şipoş au pregătit o serie impresionantă de preparate de raţă: raţă umplută cu clătite şi ciuperci; raţă umplută cu orez şi garnitură de varză călită; raţă cu pere şi cognac; papricaş de raţă; ciorbă din piept de raţă; ficat de raţă pane; piept de raţă umplut învelit în aluat fraged; piept de raţă pe pat de morcov cu cicove; chiftele de raţă; drob din ficat de raţă; tocăniţă de ficat cu ceapă şi mămăligă; ouă răscoapte; piept de raţă pane cu migdale; frigărui din târtiţă de raţă. Pe lângă acestea au mai venit în concurs cu o reţetă de raţă umplută cu sarmale, dar şi plăcinte cu vişine, mere, brânză, nucă, mac, ludaie; gugluf; soveacă cu nucă, mac, rahat, brânză şi stafide; plăcintă cu vişine şi mac; pogăcele cu jumere de raţă; colaci; cozonac tradiţional cu susan.
Tot în competiţia culinară s-a înscris şi Ofelia Marincu care a preparat: cicove cu mac şi cu nucă, colăcei, cornoraţi cu brânză şi colivă.
Despre “arta de a găti” am stat de vorbă cu Mariana Marincu, una dintre concurente, care a precizat: “Ţin să specific că partea de Vest a ţării este puternic influenţată de bucătăriile austroungară, grecească, italienească şi franceză. Mâncărurile pregătite în Banat sunt realizate în special din carne de porc şi pasăre, cu legume prăjite şi înăbuşite în untură şi ulei, cu sosuri din făină, condimentate cu piper, cimbru, boia de ardei, chimen. Cred că nu e casă de girocean în care să nu se aştearnă pe masă cele mai savuroase preparate din bucătăriile de la sate, unde se găsesc reţete pe care gospodinele bătrâne le transmit fetelor, nepoatelor şi nurorilor. Toate bunătăţile bunicii zac în caiete prăfuite de reţete abandonate. Foarte puţini mai ştiu să gătească româneşte, iar şi mai puţini o fac. Pentru acest festival am încercat să prepar bucate tradiţionale însă cu un design mai modern”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!