Necunoscută celor mai mulţi dintre noi, ambrozia reprezintă în prezent un pericol pentru sănătatea celor care locuiesc în vestul ţării. Câteva mii de persoane de toate vârstele au fost diagnosticate în ultimii cinci-şase ani cu alergie la ambrozie. Medicii de specialitate spun că numărul cazurilor se dublează de la an la an şi nu puţini sunt cei care ajung la complicaţii precum astmul bronşic.
Principalul poluator aerobiologic este polenul de Ambrosia artemisiifolia (floarea pustei, iarba pârloagelor), plantă ce face parte din categoria “plantelor rele”, de carantină.
“Se instalează uşor pe terenurile şi grădinile lăsate în paragină, pe locurile virane, pe şantiere, printre ruine şi dărâmături, pe marginea şoselelor, în gunoaie. Ambrosia artemisiifolia (floarea pustei) este o plantă unisexuat monoică, pe acelaşi individ se găsesc flori bărbăteşti şi flori femeieşti, existând exemplare pe care se găsesc doar flori bărbăteşti în cantităţi impresionante. Florile bă rbăteşti, purtătoare de polen, ce produc poluarea aerobiologică, încep să emită polen din august, apogeul fiind atins în luna septembrie şi se încheie la începutul lunii octombrie. Ambrosia artemisiifolia produce şi răspândeşte mai mult polen decât toate celelalte plante ierboase anemofile luate în ansamblu, o plantă poate produce până la 2,5 miliarde granule de polen pe zi. S-a constatat ca aminoacidul care se găseşte în cantitatea cea mai mare în Ambrosia artemisiifolia este histidina, ce se transformă în histamină şi se află la originea manifestărilor alergice, agravând alergia respiratorie” a spus Responsabil de mediu, din cadrul Primăriei Giroc Ing. Petronela Florea.
În graunciorul de polen al Ambrosia artemisiifolia au fost gasiti 14 alergeni diferiti. Severitatea simptomelor variaza de la individ la individ. Alergia provocata de polenul de la Ambrosia artemisiifolia este adesea complicata de fenomene infectioase ca sinuzitele purulente si otitele, aceasta ducând la scaderea capacitatii de munca, disconfort, scaderea imunitatii etc.
Planta poate fi stârpită prin cosire repetată, pentru ca această plantă sa nu ajungă la maturitate şi sa înflorească, erbicidare totală, extragerea rădăcinilor etc. Toate aceste metode sunt indicate a fi aplicate înainte de înflorirea plantei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!