“Avem noi prevederi privind colectarea DEEE-urilor. Acesta este un domeniu aflat în responsabilitatea autorităţilor locale care sunt obligate să colecteze de la populaţie DEEE-uri cel puţin o dată pe trimestru. De asemenea, autorităţile trebuie să asigure existenţa şi funcţionarea a cel puţin un punct de colectare a DEEE la 50.000 de locuitori, dar nu mai puţin de un punct de colectare în fiecare localitate”, a subliniat ministrul Mediului şi Pădurilor.
La Jebel au fost desemnate un numar de 16 puncte de colectare, fiecare a câte 3 containere: unul cu capac albastru, pentru hârtie şi carton, unul cu capac galben pentru metal si plastic şi unul destinat deşeurilor de sticlă, prevăzut cu capac verde. Fiecare container poate stoca până la 450 de kg, toate cele 48 de recipiente de depozitare au fost achiziţionate în rate, pe o perioadă de doi ani. „Am desemnat un om din cadrul primăriei care se va ocupa şi de problema acestor deşeuri. El va completa un registru tip, în care va nota cantitatea de deşeuri colectată în fiecare dintre cele 16 puncte, va ţine legătura cu firma desemnată a se ocupa de ridicarea periodică a deşeurilor etc. Rămâne totuşi o problemă în educarea oamenilor în sensul sortării acestor deşeuri şi utilizarea corespunzătoare a containerelor ” ne-a spus Sabin Bociu, primarul comunei Jebel.
O altă noutate este aceea că, în cazul furnizării unui produs nou, la solicitarea cumpărătorului, distribuitorii sunt obligaţi să preia DEEE în aceleaşi condiţii precum cele de livrare a produsului nou, în sistem unul la unul, fără a solicita plata, dacă echipamentul este de tip echivalent şi a îndeplinit aceleaşi funcţii ca şi echipamentul nou furnizat. Sumele colectate de organizaţii colective de la producători vor fi folosite exclusiv pentru finanţarea operaţiunilor de colectare, manipulare, transport, tratare, valorificare şi eliminare nepoluantă a DEEE provenite de la gospodăririle particulare şi pentru finanţarea campaniilor de educare şi informare a consumatorilor. “Practic această prevedere elimină utilizarea buy-back-ului, pentru că prin enumerarea destinaţiei banilor colectaţi se exclude posibilitatea introducerii altor categorii de cheltuieli. De asemenea, creează condiţii egale pentru organizaţiile colective în ceea ce priveşte colectarea DEEE” a declarat László Borbély. În acest context, a fost stabilită şi ultima ediţie a campaniei Marea Debarasare din acest an care va avea loc în perioada 3-4 decembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!