Jebel are o suprafaţă de peste 6000 ha, deci nu prea mult, însă beneficiază de influenţa Timişoarei. Faptul că este la 22 km de aceasta, ajută comuna să atragă persoane dispuse să locuiască şi să investească aici, scăpând însă de aglomeraţia ce îngreunează deja viaţa în localităţile din imediata apropiere a metropolei. Comuna are reţea prorie de alimentare cu apă de 35 km. Este veche, dar funcţională. În 2010, au început lucrările de extindere şi modernizare. Repede, administraţia locală a devenit victima diferenţi de culoare… politică. Investiţia este evaluată la 2,5 milioane de lei. S-au făcut lucrări de 700.000 de lei, dar nu s-a plătit nimic… Până la urmă va trebui să se apeleze tot la bugetul local, consideră primarul Sabin Bociu. Edilii ţin la această reţea de apă şi o administrează singuri, căci astfel pot ţine tarifele jos (sunt cele mai mici din judeţ) şi pot chiar să realizeze venituri la bugetul comunei, căci sunt peste o mie de abonaţi.
Se consumă multă apă la Jebel, însă ea se scurge aiurea după folosire, căci comuna nu are canalizare! A fost depus un proiect pentru o finanţare europeană, cu valoare totală de 2,5 milioane de euro. Puntajul a fost îndeplinit, însă dosarul a fost… reportat, ne-a declarat primarul Sabin Bociu. Nimeni nu ştie de ce şi nici când va fi deblocat. Aici era prevăzută canalizare în localitate, plus staţia de epurare aferentă. Proiectul este vital, deoarece aici funcţionează şi celebrul spital de psihiatrie. Sunt 405 paturi, deci este o unitate cât un sat mai mare, un centru medical unde ar fi trebuit să existe astfel de dotări elementare. Unitatea reprezintă însă o problemă şi din alt punct de vedere. Se află într-o stare deplorabilă, cu gardurile sparte, încât pacienţii pot ieşi cu uşurinţă la plimbare. Dacă adăugăm că, în ultimii ani, centrul a devenit unul care ar trebui să fie de mare siguranţă, căci aici sunt aduşi persoane care au comis infracţiuni grave, vedem că există cu adevărat motive de îngrijorare.
În solicitarea de bani europeni era prevăzută şi realizarea a 4,2 km de drumuri asfaltate. Pentru că nu se ştie ce va fi, Primăria a decis să înceapă lucrările din fonduri proprii. Anul acesta se vor face trei km, urmând ca la anul să se asfalteze alţi doi km. Este puţin, dar atâta permit resursele financiare! E nevoie să se modernizeze câteva artere principale, mai ales spre zonele cu construcţii recente. La Jebel s-au ridicat multe case, amplasamentel fiind destul de apropiate de centru, căci a existat teren în intravilan. Însă o mare ambiţie a primarului Sabin Bociu este realizarea unui parc energetic. Pe cinci hectare vor fi instalate panouri cu celule fotovoltaice. Va fi captată suficientă energie pentru alimentarea tuturor instituţiilor publice locale şi a iluminatului stradal, chiar şi în zilele de iarnă ori înnorate. Surplusul va fi livrat în sistemul naţional, urmând a se găsi modalităţi de compensare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!