Două dintre aceste proiecte vor avea un impact deosebit asupra zonei sociale din Jimbolia. Este vorba de reabilitarea în totalitate a Ambulatoriului spitalului municipal din localitate, respectiv reabilitarea, extinderea şi dotarea centrului de zi pentru copii „Nu mă uita”.
Ambulatoriu renovat şi dotat în totalitate, cu peste un milion de euro
Aproape cinci milioane de lei, din care 3,4 milioane din fonduri europene, au fost investiţi în vechiul Ambulatoriu Integrat de Specialitate al Spitalului Orăşenesc Dr. Karl Diel. O bijuterie de policlinică a luat locul vechiului spaţiu ponosit şi îmbătrânit din centrul Jimboliei. Toată incinta a fost recompartimentată, renovată, au fost puse sisteme de climatizare de cea mai nouă generaţie, au fost realizate grupuri sanitare de calitate, iar ferestrele şi uşile sunt demne de un palat. Lucrările de renovare sunt pe final, acum urmează dotarea cu aparatură şi mobilier, toate nou-nouţe şi de ultimă generaţie.
„Toate cabinetele medicale care vor funcţiona au corespondent cu paturi în spital. Practic, vor fi cabinete de Pneumologie, Boli infecţioase, Chirurgie, Urologie, Ortopedie, Traumatologie, Neurologie, Obstetrică-ginecologie, ORL, Oftalmologie, Dermato-venerologie. Înainte funcţionam în spaţii total improprii”, a declarat managerul spitalului, Daniela Cârlig.
„Ar trebui sa tratam primul pacient in ianuarie, dar nu prea cred ca se va întâmpla asta. Este gata doar partea de construcţie, mai sunt de făcut mici finisaje. Trebuie sa ne vina aparatura si mobilierul”, a declarat, la rândul său, Ştefan Costea, directorul medical al Ambulatoriului din Jimbolia.
Totul la noua policlinică e superfrumos, mai e o singură problemă. Lipsesc o parte dintre medici. Ei preferă să muncească afară pe bani de zece ori mai mulţi. „Noi avem numărul de cabinete conform legii româneşti, dar ducem lipsă de doi medici esenţiali, un oftalmolog şi un medic ORL. Sa sperăm că îi vom găsi, vor avea posibilitatea să lucreze în condiţii foarte bune. Suntem deschişi şi dacă vor să aibă intervenţii chirurgicale Secţia de Chirurgie le pune la dispoziţie tot, noi îi învăţăm”, a mai declarat Costea.
Interesant este că inclusiv fiica sa a ales să părăsească sistemul medical românesc, pentru un loc în Franţa. „Sunt aceleaşi condiţii de lucru, nimic nu este diferit, doar salariul care e de zece ori mai mare… Ea a decis să plece atunci când au fost tăiate salarii la medici, dacă nu se tăiau şi rămâneau la nivelul de atunci, chiar şi aşa mici, nu pleca”, a mai spus medicul din Jimbolia.
Unitatea medicală desrveşte o arie destul de mare de pacienţi proveniţi din Jimbolia, Teremia Mare, Iecea Mare, Iecea Mică, Uivar, Cenei.
Zeci de copii sunt atraşi spre carte prin programe afterschool
Peste 3,6 milioane de lei au fost investiţi, mare parte din bani europeni, într-o fostă locaţie a celebrei fabrici de ţigle din Jimbolia. La final acolo a fost deschis un centru social destinat copiilor nevoiaşi. Aici o asociaţie „atrage” copiii printr-un program afterschool complet, cu activităţi educative, distractiv-recreative, dar şi cu o masă caldă peste 40 de copii provenind din familii nevoiaşe din Jimbolia şi din satele din jur.
„Principalul nostru scop este să-i atragem pe copii spre carte, să reuşim să îi dezlipim din mediul de unde provin, unde părinţii sunt analfabeţi, sau nu văd importanţa şcolii”, ne-a declarat Adrian Popa, directorul Asociaţiei Blythswood, cea care administrează centrul.
Aici, copii au la dispoziţie săli unde sunt supravegheaţi de personal de specialitate şi unde îşi pot face temele. Ei au la dispoziţie în cadrul acestor săli inclusiv câte un calculator de tip Apple iMac, o bijuterie a tehnicii de calcul. Mai beneficiază de un studio complet dotat unde pot să cânte, un spaţiu pentru teatru de păpuşi, o sală cu mese de biliard şi de ping-pong. Copiii primesc inclusiv două mese pe zi. În aceste condiţii este greu ca părinţii să reziste tentaţiei de a nu-şi lăsa copii la centru.
„Clienţi” sunt copiii de clasele V-VIII proveniţi din familii defavorizate, dintre care 13 sunt din familii de romi.
„Este un centru social pentru copiii din clasele V-VIII din familii defavorizate din Jimbolia şi satele învecinate: Comloşu Mic, Comloşu Mare, Grabaţ, Lenauheim. Avem 40 de copiii acum, între 11 şi 15 ani. Ei servesc două mese calde pe zi, îşi fac temele împreuna cu personalul de specialitate şi au acces la două ateliere de creaţie, unul de teatru de păpuşi şi unul de instrumente muzicale”, a mai declarat Adrian Popa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!