Primul profesor care a îndrumat la Lugoj, paşii viitorului violonist a fost maestrul Iosif Willer. A studiat apoi la Timişoara şi la Liceul de muzică nr. 1 din Bucureşti. Aceasta a fost perioada primelor afirmări pe podiumul concursurilor naţionale şi internaţionale: Premiul I la Festivalul republican al şcolilor de artă (1969), Premiul special oferit de Prinţul de Monaco (Paris, 1977). Tânărul violonist şi-a continuat studiile în perioada universitară la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti cu binecunoscutul profesor Ştefan Gheorghiu. Anul 1979 i-a prilejuit participarea la cea de-a 25-a ediţie a concursului Paganini de la Geneva, unde a obţinut prestigiosul premiu I, iar ziarele genoveze l-au numit „il Paganini del Roumeno”.
În 1982, Florin Paul a părăsit România, stabilindu-se în Republica Federală Germania, unde a urmat cursuri de măiestrie interpretativă cu W. Marschner, la Freiburg. Cariera solistică începută în România, ca solist concertist al Filarmonicii din Botoşani (primul din istoria instituţiei) şi invitat de aproape toate filar monicele din ţară, a continuat apoi prin concerte susţinute în Spania, Fran ţa, Italia, Germania etc., prin numeroase concerte de muzică de cameră, înregistrări la radio, televiziune şi la diverse case de discuri. A concertat alături de orchestrele filarmonice din: Bratislava, Budapesta, Paris, Stuttgart, Lousanne. Din 1994, Florin Paul este prim concert maestru al Orchestrei Simfonice Radio din Hamburg. Repertoriul lui Florin Paul cu orchestra cuprinde piese de: Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Bruch, Paganini, Brahms, Ceaikovski. În ianuarie 2009, Florin Paul a întreprins un turneu de concerte în România. A cântat la Timişoara, Piatra Neamţ, Suceava, Oradea şi Botoşani. În vara aceluiaşi an, Florin Paul a înregistrat la Casa Electrecord din Bucureşti un compact disc cu şase sonate pentru vioară solo de Eu gene Ysaye. Înregistrarea con stituie un eveniment, deoarece violonistul belgian Eugen Ysaye (1858 –1931), personalitate de referinţă în evoluţia artei violonistice, atât din punct de vedere tehnic, cât şi ca modalitate de abordare şi înţelegere a literaturii dedicate instrumentului, s-a în tâlnit, în arta muzicii, în mod fe ricit cu Florin Paul, violinist virtuoz, cu o puternică personalitate, sigur pe o tehnică deosebi tă, cu un timbru generos.
În anul 2005, violonistului Florin Paul i se acordă titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Lugoj, pentru vasta activitate muzicală şi pentru promovarea pe plan internaţional a imaginii culturale şi artistice a Lugojului şi a României.
Citiți principiile noastre de moderare aici!