Miercuri, 4 iulie, edilii lugojeni au primit vizita unei delagaţii de la firma germană Solmotion, care se ocupă cu realizarea de parcuri fotovoltaice. Firma este interesată de un parteneriat cu Primăria Lugoj prin care ei să construiască şi să administreze un parc cu panouri fotovoltaice, urmând să primească certificatele verzi, iar Lugojul să aibă asigurat iluminatul stradal, arhitectural şi festiv.
„Aceasta este doar prima întâlnire, ni s-a părut o firmă foarte serioasă, dar mai întâi vom vedea dacă primim sau nu finanţare pentru proiectul pe care-l vom depune pentru finanţare de la Uniunea Europeană, iar apoi, dacă nu se va concretiza finanţarea, putem continua discuţiile cu această societate pentru a forma un parteneriat pentru parcul verde”, a spus primarul Lugojului, Francisc Boldea.
Primăria Lugoj doreşte de mai multă vreme să realizeze acest parc de energie verde. „Am prevăzut în proiectul de investiţii pe 2012 realizarea studiului de fezabilitate pe care l-am dat deja în lucru unei firme din Craiova. Studiul va fi finalizat săptămâna viitoare, urmând să îl depunem împreună cu proiectul pentru finanţare europeană. În studiul de fezabilitate am înţeles că s-a ajuns la suma de 9 milioane de euro. Dacă nu vom primi finanţare UE, vom lua în considerare propunerea firmei germane”, precizează edilul.
Firma interesată de acest proiect are realizate parcuri solare în Arizona – SUA, Italia, Austria şi Germania.
Despre panourile solare
Un panou solar fotovoltaic spre deosebire de un Panou solar termic transformă energia luminoasă din razele solare direct în energie electrică. Componentele principale ale panoului solar reprezintă celulele solare. Panourile solare se exploatează separat sau legate în baterii pentru alimentarea consumatorilor independenți sau pentru generarea de curent electric ce se livrează în rețeaua publică. Un panou solar este caracterizat prin parametrii săi electrici cum ar fi tensiunea de mers în gol sau curentul de scurtcircuit.
Țările cu cea mai mare producție de module solare sunt Japonia, Germania și China. În timp ce Japonia și China exportă de ani de zile mai mult de jumătate din producție, Germania importă cca. 2/3 din instalațiiele sale, în cea mai mare parte din China și Japonia, după cum arată analiza de piață făcută de Photon. Durata de viață a panourilor solare este de 20-40 ani iar în prezent se acumulează deja deșeuri de ordinul a sutelor de tone anual. Pe plan mondial singura instalație pilot de reciclare a celulelor solar de siliciu cristalin se află în Freiberg-Germania. Aici la o temperatură de 600°C se ard materialele sintetice incluse în panouri, rezultând sticlă, metal, material de umplere și celulele solare. Aceste celule pot fi reutilizate după prelucrare cu pierderi minime de material.
Citiți principiile noastre de moderare aici!