Prevenirea incendiilor, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale a fost una dintre temele principale abordate de şeful executivului lugojean, în cea mai recentă conferiţă de presă. Acesta consideră că numărul mare de incendii izbucnite la nivelul municipiului Lugoj ar putea fi diminuat prin respectarea instrucţiunilor, măsurilor şi reglementările legale existente în acest sens, care au fost aduse la cunoştiinţa populaţiei.
„Am dat dispoziţie în cadrul şedinţei operative să fie aplicate amenzi celor care dau foc miriştilor şi resturilor vegetale cu încălcarea procedurilor legale” a precizat primarul municipiului. Contravenţiile la normele de prevenire şi stingere a incendiilor se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei. În conformitate cu art. 98 din O.U.G. nr. 195 din 22 decembrie 2005 privind protecţia mediului, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un 1 an, sau cu amendă penală de la 55.000 lei la 60.000 lei arderea miriştilor, stufului şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Recomandări utile
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolatea arderea se va realiza numai pe timp de zi, în condiţii meteorologice fără vânt. Pentru arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se recomandă executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile, supravegherea permanentă a arderii şi curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m.
La arderea miriştilor se recomandă: parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate precum şi izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate, asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii, asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare, iar în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!