Proiectul se intitulează „Arhitectură şi religie – să ne cunoaştem regiunile” şi este implementat în parteneriat de Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte” Lugoj, “Theodor Heuss” Gymnasium din Essen – Germania, Zespol Szkol Ogolnoksztalcacych nr. 9 din Bialystok – Polonia şi Bayburt FEN Lisesi din Bayburt – Turcia, având ca scop promovarea valorilor de arhitectură religioasă şi urbană specifică oraşelor reşedinţă ale liceelor şi a regiunilor aferente, a tradiţiilor şi culturii locale şi a elementelor interreligioase.
Reuniunea de proiect a debutat cu primirea partenerilor la liceul gazdă din Essen, unde au fost desfăşurate câteva lecţii interactive în care elevii au avut prilejul de a primi informaţii depre Germania, sistemul de educaţie german, principalele obiective turistice din zonă, informaţii despre istoria Germaniei şi despre tradiţiile religioase din Germania. Un fapt aparte a fost prezentarea comunităţii turce rezidentă în Germania, aceasta fiind cea mai mare comunitate de imigranţi din ţară. De asemenea, tot în prima zi, a fost vizitat cartierul rezidenţial Essen Kettwig, în care se află liceul „Theodor Heuss”, unde participanţii au avut prilejul de a afla informaţii despre arhitectura tradiţională germană, zona fiind una fără construcţii înalte urbanizate.
Ziua a doua a fost dedicată oraşului industrial Bochum, reşedinţă a celebrei familii Krupp. Aici a fost organizat un tur de orientare turistică unde elevii au trebuit să afle informaţii despre diverse locaţii de arhitectură urbană şi religioasă. Ca element special a for organizată vizitarea unei foste uzine din vremea Celui de al doilea Război mondial, azi trasformată într-un centru cultural şi de tineret. Următoarea zi a fost dedicată oraşului Cologne (Köln), unde a fost vizitata celebra catedrală gotică ce adăposteşte relicvele celor trei magi, construcţie ce a durat între anii 1246 – 1880. Ziua de joi a fost inedită prin vizitarea celei mai mari comunităţi turce din Germania, situată în oraşul riveran Rinului, Duisburg, unde primirea s-a făcut în cadrul Moscheii comunităţii turce, cea mai mare moschee din Germania. Ultima zi a fost dedicată vizitării oraşului Essen, Capitală Culturală Europeană în anul 2010. Aici principala atracţie a fost Catedrala Comano-Catolică Munster construită în anul 980 şi care adăposteşte relicve valoroase: lemn din Crucea Mântuitorului Iisus Hristos, moaştele Sfinţilor Martiro Cosma şi Damian, doi fraţi medici sirieni, martirizaţi la începutul sec. IV, dar şi celebra statuie din aur a Maicii Domnului, cunoscută sub numele de „Golden Maddona”.
Alături de aceste activităţi ale proiectului a fost desfăşurată şi o petrecere a elevilor şi profesorilor, unde participanţii au fost provocaţi la diverse jocuri şi concursuri, fiind votat cel mai bun imn al proiectului.
„Întreaga experienţă din Germania a fost interesantă, dar cel mai mult mi-a placut Domul din Cologne, o biserică fabuloasă. Am fost impresionat de arhitectura gotică clasică, de istoria construcţiei şi de relicvele extrem de valoroase ale celor trei magi. De asemenea, faptul că am stat în familia unuia dintre elevi a fost o experienţă inedită, având ocazia de a afla cum trăieşte concret o familie germană. Dar poate cel mai important element este acela că mi-am făcut prieteni noi şi sper să păstrăm o legătură strânsă pe internet”, a declarat elevul Daniel Alexandru Ivaşcu.
Echipa colegiului Tehnic „Valeriu Branişte” Lugoj a fost formată din profesorii Ciprian Blaj, Dana Cnejevici, Carmen Rădulescu şi elevii Alecsandru Kos, Daniel Alexandru Ivaşcu, Flavius Paulescu şi Sîrbu Emil Florian.
Proiectul face parte din Programul de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii al Comisiei Europene, fiind finanţat cu suma de 15000 euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!