Conform celor constatate de oficialii Gărzii de Mediu, Staţia de epurare nu poate fi funcţională, spune primarul din Lugoj, Francisc Boldea. “Echipa de control a constatat că obiectivul este realizat în proporţie de 90%. (…) Conform procesului-verbal de constatare, staţia nu poate fi funcţională până la finalizarea metantancurilor, întrucât fluxul tehnologic prevede evacuarea continuă în acestea a nămolului din decantoarele secundare. Cu toate acestea, s-a constatat măsura luată de Primăria Municipiului, aceea că înainte de evacuarea apei, pe teritoriul Lugojului, paralel cu strada Jabărului, se află bazinele de retenţie şi decantare, în stare de funcţionare, acestea preluând grosierul. Ulterior, prin aerare, apa menajeră este evacuată în râul Timiş”, a afirmat Boldea.
În urma controlului, Garda de Mediu a dat avertisment Primăriei Lugoj, în vederea “luării tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea unei soluţii provizorii, fără costuri excesive, dar care să nu afecteze investiţia”. “Noi nu am contestat acest avertisment, nu am ridicat nicio obiecţie, deşi nu ni s-a putut imputa nicio vină. Aveam de ales practic între a realiza staţia de epurare sau nu. Este vorba despre un obiectiv de investiţii absolut necesar Lugojului, care trebuia făcut încă de acum 20 de ani, şi care va deservi atât Lugojul, cât şi alte 10 comune din zonă”, a subliniat edilul-sef.
Pentru a răspunde solicitărilor echipei de control, Primăria Lugoj a cerut constructorului Staţiei de epurare încadrarea în cerinţa Gărzii de Mediu, privind adoptarea unei soluţii provizorii, până la finalizarea lucrărilor. În urma aplicării acestei soluţii, a fost primit raspunsul constructorului, care a informat asupra deschiderii stavilei, astfel ca apa menajeră să treaca prin staţia de epurare. Ca urmare, apa a inundat clădirea în care se afla instalaţia compactă de epurare mecanica, ceea ce demonstrează că adoptarea soluţiei provizorii a epurării mecanice este practic imposibilă, spun reprezentanții municipalității.
O altă problemă intervenită pe parcursul construcţiei staţiei de epurare este legată de transformatoarele care au fost greşit prevăzute în proiect. În prezent există un singur transformator de 140 KW, în condiţiile în care necesarul este de 760 KW. Ca atare, edilul-sef a solicitat achiziţionarea a încă doua transformatoare de 400 KW fiecare pentru a putea asigura rezerva de putere necesară funcţionării staţiei.
De asemenea, echipa de control a Gărzii de Mediu a sancţionat societatea Meridian 22, în calitate de titular al contractului de concesiune pentru serviciile publice de apă şi canalizare în municipiu, cu o amendă în valoare de 5.000 lei, pentru neîncadrare în prevederile autorizaţiei de mediu.
“Deşi nu există nicio soluție tehnologică de a lucra în paralel investiţia şi epurarea prin staţie, deşi noi am curăţat bazinele de retenţie pentru separarea grosierului de apa menajeră şi am avut practic toate avizele necesare, în contextul în care condiţiile meteorologice nu au permis finalizarea lucrărilor totuşi, nici Primăria Municipiului şi nici societatea Meridian 22 nu au contestat sancţiunile aplicate de echipa de control a Gărzii de Mediu”, a concluzionat primarul Francisc Boldea.
Deversarea apelor pluviale şi a canalizării în râul Timiş este cunoscută şi de reprezentanţii administraţiei locale şi este principalul motiv pentru care aceștia nu doresc să achite societăţii ”Meridian 22” taxa pentru aceste servicii, fapt pentru care cele două instituţii au ajuns în instanţă.
”Apa meteorică şi canalizarea nu trec prin staţia de epurare de la Jabăr, ci se scurg direct, fără niciun fel de consum energetic din partea Meridian 22, fără nici un fel de efort din partea societăţii. Am considerat ca pe perioada cât se lucrează la staţie să nu achităm aceşti bani”, declara recent Francisc Boldea, şeful executivului lugojean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!