Capacitatea acestuia este de 15 locuri şi oferă sprijin şi supraveghere copiilor ce frecventează învăţământul primar, proveniţi din familii defavorizate şi care nu au posibilitatea de îndrumare şi supraveghere la lecţii.
Beneficiarii Centrului de zi vor fi selectaţi ţinându-se cont de cel puţin unul dintre următoarele criterii : copii de vârstă şcolară ce frecventează învăţământul primar, proveniţi din familii numeroase, monoparentale sau cu un nivel scăzut de educaţie; situaţie socio-economică precară, părinţi în şomaj; stare de sănătate bună; situaţia şcolară a copilului: elevii încadraţi în învăţământul de masă, au prioritate copiii cu risc de abandon şcolar sau familial; elevi în clasele I-IV; venitul mediu net pe membru de familie să fie sub salariul mediu pe economie; domiciliul sau reşedinţa familiei/reprezentantului legal să fie în Lugoj.
Au prioritate copiii care au beneficiat şi nu mai beneficiază de una din următoarele măsuri de protecţie: instituţionalizare, plasament la asistent maternal profesionist, plasament/încredinţare la rude, copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.
Activităţile desfăşurate în cadrul Centrului, vor consta în principal din: Activităţi educaţionale, recreative şi de socializare adecvate particularităţilor fiecărui copil (vârstă, nivel de dezvoltare, aptitudini, nevoi), acompanierea acestora în efectuarea temelor de casă; asigurarea hranei pe timpul zilei; asistenţă medicală primară; consiliere socială, familială, psihologică pentru copii şi reprezentanţii legali ai acestora; dezvoltarea deprinderilor şi abilităţilor de comunicare şi relaţionare a beneficiarilor centrului; asistenţă juridică oferită de consilierul juridic al DASC pentru clarificarea situaţiei juridice a copilului; încurajarea şi sprijinirea fiecărui copil să participe la activităţi extraşcolare organizate de Centrul de Zi şi unităţile de învăţământ; formare de deprinderi şi abilităţi, prin crearea unor cercuri de iniţiere şi utilizare computer, desen-pictură; asigurarea unui climat favorabil din punct de vedere afectiv şi social; socializare şi petrecere a timpului liber (drumeţii, vizite, spectacole, participarea la unele servicii religioase). Finalizarea intervenţiei specializate are loc odată cu îndeplinirea obiectivelor urmărite prin Planul individualizat de protecţie, depăşirea momentului de criză sau la cererea copilului/reprezentantului legal.
Rezultate preconizate: îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor; reducerea abandonului şcolar; îmbunătăţirea performanţelor şcolare; stimularea dezvoltării psihice şi cognitive a copilului; suport şi asistenţă socială pentru mai multe familii cu situaţie socio-economică precară.
Actele necesare admiterii copiilor în cadrul Compartimentului de tip „After school”, dacă sunt îndeplinite condiţiile de eligibilitate pentru întocmirea dosarului, sunt următoarele:
1Acte de identitate buletin/carte de identitate – pentru părinţi/reprezentant legal – copie; certificat de naştere copil – copie;
2. Acte de stare civilă (că sătorie, divorţ, deces) – copie; hotărâre judecătorească pentru persoane arestate/dispărute (sau adeverinţă de la Direcţia Generală a Penitenciarelor) – copie; hotărâre de încredinţare/plasament/tutelă – copie;
3. Adeverinţă de venituri; adeverinţă de venit net cu specificaţie pentru bonuri de masă sau alte drepturi similare; talon pentru orice tip de pensie/şomaj/indemnizaţie; decizie de pensionare pentru pensiile medicale; talon de alocaţie de stat pentru copii; adeverinţă de venituri de la Administraţia Financiară; adeverinţă de la Oficiul Forţelor de Muncă şi Şomaj – în cazul în care solicitantul nu are un loc de muncă cu specificaţia că se află în evidenţa AJOFM ca persoană în căutarea unui loc de muncă; declaraţie notarială pe proprie răspundere pentru persoanele care nu/au lucrat cu contract de muncă, dar în prezent nu realizează venituri şi copia cărţii de muncă; hotărâre de stabilire a pensiei alimentare pentru copii, actualizată (în cazul în care nu primeşte pensia – declaraţie notarială);
4. Contract casă sau extras CF – copie sau declaraţie de la proprietarul imobilului (în cazul în care nu deţine contract);
5. Adeverinţe medicale – pentru toţi membrii familiei certificat de invaliditate/persoane cu handicap;
6. Adeverinţe de şcolarizare – pentru copiii din familie;
7. Analize medicale: Coprocultura; Coproparazitologic; Carnet vaccinări; Aviz epidemiologic; Exudat faringian;
8. Fişa psihologică-profilul psihologic al copilului;
9. Fişa de evaluare iniţială;
10. Ancheta socială;
11. Planul de servicii;
12. Dispoziţia de aprobare a planului de servicii;
13. Programul personalizat de intervenţie – se actualizează la 6 luni şi cuprinde obiective şi activităţi cu copilul realizate în cadrul centrului.
Cererile pentru înscrierea copiilor se primesc la Serviciul Autoritate Tutelară, la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară, din Lugoj, Piaţa Victoriei, nr. 4, cam. 12.
Citiți principiile noastre de moderare aici!