După descentralizarea unităţilor sanitare şi trecerea acestora în administrarea autorităţilor locale, Primăria Municipiului Lugoj a căutat soluţii pentru resuscitarea Spitalului Municipal. În acest context, municipalitatea lugojeană a solicitat sprijinul unor medici elveţieni de la Fundaţia “EurAsia Heart”şi Spitalul Municipal din Zurich, pentru găsirea unor soluţii optime de modernizare a unităţii sanitare. Timp de patru zile, doi medici elveţieni, Urs Metzger (specialist în chirurgie) şi Markus Kaiser (specialist în cardiologie), au vizitat Spitalul Municipal şi au evaluat serviciile medicale oferite de unitatea sanitară lugojeană. “Rezultatele acestei evaluări vor contribui la stabilirea unei colaborări concrete şi punctuale în vederea diversificării şi îmbunătăţirii calităţii actului medical în spital. Cei doi medici din Zurich, care sunt profesori universitari şi profesionişti desăvârşiţi, ne-au dat câteva soluţii şi sperăm să ne şi sprijine ca să eliminăm marile neajunsuri pe care le avem în spital”, a declarat primarul Francisc Boldea.
La finalul vizitei, cei doi medici elveţieni au declarat că principala problemă cu care se confruntă spitalul din Lugoj este infrastructura: “Condiţiile sunt foarte rele în spital în ceea ce priveşte infrastructura. în ultimii ani, în spital s-au făcut mici investiţii, dar e sigur că nu s-a făcut destul. Condiţiile din spital trebuie să fie îmbunătăţite şi e nevoie de investiţii majore în infrastructură. Este important ca prima dată să se facă investiţii pentru serviciul de urgenţă, apoi pentru obstetrică, iar alte secţii care nu sunt rentabile trebuie eliminate”, a declarat Urs Metzger. Domnia sa a apreciat faptul că medicii lugojeni se străduiesc şi îşi dau toată silinţa pentru salvarea de vieţi omeneşti, în pofida greutăţilor pe care le întâmpină, dar aceasta nu este de ajuns.
În opinia medicilor elveţieni, pentru ca pacienţii să fie încurajaţi să apeleze la spitalul din Lugoj, autorităţile locale trebuie să investească în infrastructură, iar principala prioritate ar trebui să fie serviciul de primiri urgenţe, prin care trec în jur de 80% dintre cazurile care ajung în spital. Recomandările specialiătilor elveţieni au fost însuşite de către conducerea spitalului lugojean, dar şi de către primarul Francisc Boldea, care a declarat că lucrările vor fi făcute etapizat. “în prima etapă va fi mutat serviciul de urgenţă în spaţiul unde în prezent se află o parte din radiologie şi va fi construită o rampă de acces direct. După aceea va fi amenajat un lift pentru pacienţi. Obligatoriu ne trebuie şi un aparat de radiologie digital, dar şi două săli de operaţie la maternitate. Modificările nu pot fi făcute rapid, trebuie realizate în etape”, a precizat edilul şef.
Citiți principiile noastre de moderare aici!