Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea economică şi socială comună a oraşelor înfrăţite Lugoj şi Vîrşeţ. Obiectivul specific este dezvoltarea turismului în Lugoj şi Vîrşeţ şi creşterea atractivităţii turistice a celor două localităţi prin investiţii în obiective turistice: înfiinţarea unui Centru SPA în Lugoj în zona fostei Baze Hipice şi, de cealaltă parte a frontierei, reabilitarea Parcului Central din Vîrşeţ.
Bugetul total al proiectului este de 2.341.442,20 Euro, din care 1.898.036,40 Euro este bugetul alocat Municipiului Lugoj şi 443.405,80 Euro oraşului Vîrşeţ. Pentru Municipiul Lugoj finanţarea nerambursabilă este de 1.860.075,68 Euro (98%), iar cofinanţarea locală este de 37.960,72 (2%).
Lider proiect – partea romana
Primăria Municipiului Lugoj este lider de proiect, iar pentru a face posibilă punerea în practicăa unui asemenea proiect cu impact transfrontalier a încheiat un parteneriat cu oraşul înfrăţit Vîrşeţ din Republica Serbia. Proiectul a început să prindă contur în decembrie 2010, când a fost dezvoltat planul unui proiect integrat de dezvoltare turistică care prevede crearea unui zone de agrement, turism şi sport în partea de nord-est a oraşului, în apropierea şoselei de centură care ocoleşte Lugojul, parte a DN 6 şi E70 care leagă Timişoara de Bucureşti. Aici se găseşte fosta Bază Hipică a oraşului, aflată într-o avansată stare de degradare. Proiectul integrat prevede o nouă destinaţie şi o nouă viaţă pentru fosta Bază Hipică, aceasta urmând să fie reabilitată, modernizată şi extinsă, astfel încât să pună la dispoziţia turiştilor, vizitatorilor şi lugojenilor un modern complex de agrement, turism şi sport.
Plan de dezvoltare turistica
Pe o suprafaţă de 89.293 mp, din care 3.213,2 mp de construcţii, vor fi puse la dispoziţia celor interesaţi următoarele facilităţi: un centru Spa (suprafaţă construită1909,32 mp); o baltă cu ponton şi mini-bar acvatic; un centru sportiv cu bar aferent: patru terenuri de tenis (cu balon pentru iarnă), două terenuri de baschet, două terenuri de volei, trei terenuri de fotbal (cu posibilitatea amenajării balon pentru iarnă), un teren de forbal cu gradene, mese pentru tenis de masă, turn de escaladă, bar cu zonă de vestiare; un labirint viu cu turn belvedere; parcări, piste de bicilişti, alei de promenadă, zonă de joacă pentru copii; spaţii verzi.
Din păcate, costurile aferente realizării acestui plan de dezvoltare turistică sunt de aproximativ 6.050.000 Euro, sumă care depăşeşte cu mult posibilităţile financiare actuale ale Municipiului Lugoj. Acesta este motivul pentru care s-a întocmit prezentul proiect în cadrul acestui program de finanţare, urmând ca în primă fază să fie realizat Centrul SPA, pe care îl considerăm principalul punct de atracţie al întregii zone de agrement, turism şi sport şi în jurul căruia intenţionăm să dezvoltăm întregul complex.
Proiectul fost depus la Secretariatul Tehnic Comun din cadrul Biroului de Cooperare Transfrontalieră Timişoara. În cadrul acestei sesiuni au fost depuse peste 150 de cereri de finanţare. Axa prioritară1 Dezvoltare economică şi socială, în cadrul căreia se încadrează proiectul, are alocate fonduri totale de 9,312,517 Euro. Proiectul are prevăzută o durată de implementare de 24 de luni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!