Democrația este un sistem de guvernare în care puterea de stat este încredințată cetățenilor sau populației generale a unui stat. Într-un stat democratic, conducătorii politici sunt aleși prin vot.
Alte caracteristici importante ale democrației sunt drepturile omului, libertatea de exprimare și alte valori ale libertății. Totuși, aceste drepturi și valori sunt puse în pericol în întreaga lume.
„Libertățile sunt subminate. Spațiul civic se diminuează. Polarizarea se intensifică. Iar neîncrederea este în creștere”, avertizează Organizația Națiunilor Unite.
Această zi este în mod special importantă în 2024 deoarece în peste 50 de țări din lume au loc alegeri prezidențiale, parlamentare sau locale.
Valorile libertății, respectarea drepturilor omului și principiul organizării alegerilor periodice și corecte sunt elemente esențiale ale democrației. La rândul său, democrația oferă un mediu pentru protecția și aplicarea drepturilor omului.
Timp de mai mulți ani, Adunarea Generală a ONU și fosta Comisie pentru Drepturile Omului au încercat să se bazeze pe instrumentele internaționale privind drepturile omului pentru a promova o înțelegere comună a principiilor și valorilor democrației. Ca urmare, în 2000, Comisia a recomandat o serie de măsuri legislative, instituționale și practice pentru consolidarea democrației.
În plus, în 2002, Comisia a declarat următoarele elemente esențiale ale democrației:
- Respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale
- Libertatea de asociere
- Libertatea de exprimare și la opinie
- Accesul la putere și exercitarea acesteia în conformitate cu statul de drept
- Organizarea periodică de alegeri libere și corecte, ca expresie a dorințelor cetățenilor
- Un sistem pluralist de partide și organizații politice
- Separarea puterilor în stat
- Independența sistemului judiciar
- Transparența și responsabilitatea în administrația publică
- Mass-media liberă și independentă
Restaurarea democrației și a libertății în România a avut loc după căderea regimului comunist. Peste 1000 de persoane au murit în urma protestelor din Timișoara, București și alte orașe din țară în zilele 16-22 decembrie 1989. Intrarea României în NATO și aderarea în Uniunea Europeană, au oferit speranțe la o democrație justă și lipsită de corupție.
Realitatea actuală este că, conform indicelui democrațiilor din lume realizat de The Economist, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană și este considerată o „democrație deficitară”.
Cu un scor de 6,45, România ocupă locul 62 în lume. Criteriile sunt procesele electorale şi pluralism, funcționarea guvernului, participarea politică, cultura politică şi libertăţile civile, la care România a obținut scoruri cuprinse între 6 și 7 din maximul de 10.
În această zi internațională a democrației, este important să ne amintim cât de crucială este lupta pentru o societate egală și incluzivă. Ca cetățeni este responsabilitatea noastră să ne exercităm drepturile și să contribuim, pe cât posibil, la bunăstarea țării în care trăim.
Trimite articolul
XIndexului plasează România în rândul „democrațiilor imperfecte”, cu un scor mai mic decât al unor state precum Sri Lanka sau Columbia.
Scris de C.V. – Indexul Anual al Democrației, un raport realizat de Economist Intelligence Unit
da.Este fara valoare sa vorbesti despre Democratie in Casa Spanzuratului. pana si magistratii nu se mai aduna pe treptele Tribunalului.