Potrivit Agerpres, evenimentul a fost creat pentru a atrage atenţia decidenţilor politici, liderilor de opinie, publicului şi media asupra violenţei şi discriminării cu care se confruntă minorităţile LGBTQIA+ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer/Questioning, Intersex şi Asexual/Agender) la nivel internaţional.
În 2024, tema zilei este „No one left behind: equality, freedom and justice for all”. Tema de anul trecut a zilei a fost „Together always: united in diversity”.
În ciuda progreselor realizate de comunitatea LGBTQIA+ în ultimele decenii în materie de recunoaştere a drepturilor, situaţia acestor categorii de minorităţi rămâne în multe state din lume o provocare. Drepturile LGBTQIA+ nu sunt pe deplin respectate, protejate sau aplicate ca urmare a legilor şi politicilor punitive, precum şi ca urmare a discriminării, stigmatizării şi violenţei.
17 mai a fost stabilită Ziua internaţională de luptă împotriva homofobiei în 2004, de către preşedintele asociaţiei internaţionale, Comitetul IDAHO (I.DA.HO fiind acronimul de la „International Day against Homophobia”), Louis-Georges Tin.
Homofobia, transfobia, bifobia
Homofobia este definită ca dezaprobarea şi manifestarea unei atitudini negative faţă de homosexualitate şi faţă de persoanele de această orientare sexuală.
Astfel, cu ocazia primei zile de luptă împotriva homofobiei, marcată în 2005, circa 24.000 de persoane şi organizaţii precum ILGA (Asociaţia internaţională a lesbienilor şi gay-lor), IGLHRC (Comisia Internaţională pentru apărarea drepturilor gay-lor şi lesbienelor, Congresul mondial al LGBTQQ etc.) au semnat un apel pentru susţinerea Iniţiativei IDAHO.
Statisticile recente arată că 60% dintre personale LGBT au experimentat comentarii sau comportamente negative la şcoală, 2 copii LGBT din 3 îşi ascund identitatea lor la şcoală, iar 1 adult tânăr din 3 îşi ascunde identitatea faţă de familia sa. Aceleaşi statistici arată, cu privire la persoanele transgender, că 29% dintre ei au întâmpinat probleme în căutarea de joburi, în timp ce doar 50% sunt în situaţia de a fi plătiţi pentru munca lor.
Transfobia (cissexism sau genderism), definită ca aversiunea faţă de transsexualitate şi de persoanele transsexuale sau transgen, a fost adăugată denumirii campaniei în 2009, astfel încât Ziua internaţională de luptă împotriva homofobiei a devenit Ziua internaţională de luptă împotriva homofobiei şi transfobiei.
Tot în 2009, la 17 mai, Franţa devenea prima ţară din lume care a eliminat oficial problematica transgender de pe lista bolilor mintale. Transgender este un termen-umbrelă sub care sunt reunite persoanele care nu se simt confortabil într-un anumit gen sau care nu corespund, prin imagine sau comportament, normelor asociate unui anumit gen: travestiţi, transsexuali, persoane intersexuale, bărbaţi efeminaţi, femei cu aspect masculin.
La rândul ei, bifobia (monosexism), înţeleasă ca setul de atitudini negative faţă de bisexualitate şi persoane bisexuale, a fost adăugată la titulatura campaniei în 2015, astfel încât 17 mai a devenit Ziua de luptă împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei.
În perioada 1948-1990, Organizaţia Mondială a Sănătăţii considera homosexualitatea un handicap mintal, abia la 17 mai 1990, Adunarea Generală declarând că “homosexualitatea nu este o boală, o tulburare sau o perversiune”.
În prezent, ziua este sărbătorită în mai mult de 130 de ţări, incluzând şi 37 de state în care drepturile acestor minorităţi nu sunt recunoscute. Mobilizările care se fac anual peste tot în lume se focusează pe recunoaşterea drepturilor omului pentru toţi, indiferent de orientare sexuală, potrivit sursei citate.
Ziua internaţională împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei a primit recunoaşterea oficială din partea mai multor state, instituţii internaţionale precum Parlamentul European şi a nenumăratelor autorităţi locale. Majoritatea agenţiilor Naţiunilor Unite marchează ziua cu evenimente specifice.
Potrivit The UN Refugee Agency (UNHCR), o mare varietate de termeni sunt utilizaţi în prezent pentru a se adresa şi a se referi la persoane cu diverse orientări sexuale, identitate de gen, expresie de gen sau caracteristici sexuale. De asemenea, deşi menţionează că limbajul evoluează, Organizaţia Mondială a Sănătăţii foloseşte în prezent acronimul LGBTQI+ ca termen umbrelă pentru a descrie diverse grupuri de oameni care nu se conformează noţiunilor convenţionale sau tradiţionale despre rolurile de gen masculin şi feminin. Alţi termeni folosiţi includ LGBTI+, LGBTQ, LGBTQIA, Queer etc.
Trimite articolul
X:)))))))))))))))))))))))))))
Multumim USR+PNL ca in sfarsit vin mizeriile astea si in Romania
“lupta”? cum adica “lupta”? cam cand vreodata o lupta a dus la altceva decat victime si ura? singura “lupta” poate fi a celor care sufera de o fobie cu ei insisi si problemele lor emotionale, restul pot sa incerce sa educe, sa promoveze intelegerea si acceptarea unora diferiti. cand e vorba de lupta e unii versus altii. dezbina si stapaneste. metoda “in your face” e o mizerie.
Si impotriva clownfobiei nu?
Am popcornul colorat pregătit pentru comentariile homofobe și antieuropene ce urmează. 🌈 🍿
Scaraba si greata!
O sa las fobia sa câștige de data asta
Nu are si nu a avut nimeni treaba lor. Problema e ca o minorotate vrea sa impuma fortat majoritatii modificarea unor standarde sociale.