Și în 2024, la fel ca în fiecare an, în jurul acestei date vor fi organizate mai multe evenimente dedicate victimelor acelei întunecate perioade din istoria umanității.
Lagărele de concentrare ale naziștilor din partea estică a teritoriului controlat de aceștia în timpul celui De-al Doilea Război Mondial au fost eliberate de Armata Roșie, începând cu Majdanek în iulie 1944 și Auschwitz la 27 ianuarie 1945, și continuând cu cele de la Gross-Rosen, Sachsenhausen, Ravensbrück, Stutthoff și Theresienstadt în lunile următoare. Cel mai mare a fost, bineînțeles, cel de la Auschwitz.
În cadrul ședinței speciale din 24 ianuarie 2005, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului, care a avut rezultat uciderea a șase milioane de evrei – estimarea agreată de cei mai mulți istorici – din Europa și a milioane de oameni de alte naționalități de către regimul nazist german. Câteva luni mai târziu, pe 1 noiembrie 2005, printr-o rezoluție a aceleiași entități, data de 27 ianuarie a fost stabilită drept Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Anterior, potrivit Muzeului Holocaustului, se instituiseră și alte zile naționale de comemorare a Holocaustului. De exemplu: 3 ianuarie – Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus (Ziua Comemorării Victimelor Național-Socialismului) în Germania. Pe 27 ianuarie, data stas de acum, exista și Ziua Holocaustului în Regatul Unit, instituită din 2001.
O supraviețuitoare a Holocaustului vorbit în Parlamentul European
În Parlamentul European, acțiunile dedicate Zilei Internaționale a Holocaustului au început încă de joi, 25 ianuarie, când, în cadrul unui plen a fost invitată și Irene Shashar, supraviețuitoare a ghetoului din Varșovia.
În cadrul ședinței, după intervenția din deschidere a Robertei Metsola, președinta Parlamentului European, a urmat un interludiu muzical al artistului Marcelo Nisinman, discursului Irenei Shashar și un minut de reculegere.
„Stau aici astăzi, în fața dumneavoastră, pentru a vă spune că Hitler nu a învins. […] Acesta este un tribut adus mamei mele, ca de altfel întreaga mea viață – alături de viața copiilor și nepoților mei.
Am nevoie de vocea voastră, de vocea Națiunilor Unite. Națiunile Unite care au născut din cenușa celui de-al Doilea Război Mondial. Am nevoie de vocea voastră, pentru că fără ea, liniștea înseamnă indiferență.
Pe întreg parcursul vieții mele am realizat că este nu numai responsabilitatea mea, ci și obligația mea să amintesc omenirii că binele poate triumfa asupra răului”, a spus supraviețuitoarea Irene Shashar.
Ceremonia s-a încheiat cu un spectacol muzical din „Kaddish” de Maurice Ravel, susținut de soprana Sheva Tehoval și Marcelo Nisinman.
„Născută la 12 decembrie 1937 sub numele de Ruth Lewkowicz, Irene Shashar a supraviețuit ghetoului din Varșovia. După ce tatăl ei a fost ucis de naziști, ea a scăpat din ghetou împreună cu mama ei prin canalizare într-o altă parte a Varșoviei, unde a rămas un copil ascuns pentru restul războiului. Ea și mama ei s-au mutat apoi la Paris. După moartea mamei sale, Irene s-a mutat în Peru, unde a fost adoptată de rude. După ce a studiat în SUA, s-a mutat în Israel la vârsta de 25 de ani și a devenit cel mai tânăr membru al facultății care a deținut un post la Universitatea Ebraică. Astăzi locuiește în Modiin, Israel. În 2023 și-a publicat biografia intitulată «Am câștigat împotriva lui Hitler»”, au descris-o pe supraviețuitoarea Holocaustului reprezentanții Parlamentului European.
Trimite articolul
XAcum că au un stat al lor, cred că se poate să își comemoreze la nivel național victimele din al 2-lea război mondial.
-
Nu inteleg ce vrei sa spui.
-
Daca nu intelegi ce spune omul ramai la borcanele tale. Situatia actuala pe plan mondial este rezultatul impartirii de catre politrucii vremii a sferelor de influenta doar pe baza intereselor lor
-
Spun că nu mai e nevoie, după atâta timp, sa comemorăm la nivel mondial victimele holocaustului. Acum că au o națiune, pot să o facă la nivel național, in tara lor. Că nu se comemorează, in mod normal, victimele altor națiuni, la nivel mondial.
-
eu spun ca neonazismul pare sa renasca prin diverse locu.ri pe planeta, poate ca ar trebui mai multi sa faca niste excu.rsii pe la lagarele de exterminare si sa vada la ce duce “ideologia” de acest tip(pun ghilimele pentru ca ei-oamenii de rand n-au o ideologie, au doar frustrari, asa acum nici neamtul de rand din vremea holocaustului nu avea o ideologie, dar milioane au pus botul la a face parte din “rasa ariana”, ca e foarte placut si facil sa fii “superior” prin nastere si-atat iar altii “inferiori” sa fie de vina pentru neimplinirile tale). ce nu e ok insa e ca unii folosesc faptul ca au fost victime ca justificare pentru a face acum mizerii altora si a se considera la randul lor “superiori” si ca nu li se aplica nici conventiile internationale semnate de ei cu manutele lor.
-
pai si acum cum se intampla goyule? nu sunt unii “superiori”?
-
@gigi muci Ba da, banatenii… tu de exemplu.
-
-
-
-
Victimele nazismului TREBUIED comemorate oriunde in lume.
-
si victimele din gulagul sovietic si cele din asia si cele din africa la fel
-
Una nu o anuleaza pe alta.
Ai initiativa,incepe sa planifici evenimente regulat.
Las- o mai moale cu whataboutuismul asta.
-
-
chiar nu ma intereseaza
Desi evenimentul s-a petrecut acum aproape 80 de ani, sa aducem si azi un cald omagiu Rusiei si sacrificiului ei de sange pentru eliberarea Auschwitzului si pentru ca au adus de la intuneric la lumina si de la moarte la viata condamnatii din lagarul de munca silnica Auschwitz.
Fara eroismul si sacrificiul soldatilor rusi, multe alte vieti ale evreilor europeni nevinovati ar fi fost pierdute.
Atunci ca si acum, Rusia a dat o lovitura de moarte nazismului, protejand umanitatea de acest rau care reincepe sa isi arate hadul chip in Europe post pandemie si post democratica.
Dumnezeu sa rasplateasca jertfa de sange a luminosului popor rus!