Gaura neagră, descrisă de oamenii de știință drept ”un monstru”, are un diametru de 40 de miliarde de kilometri. A fost fotografiată cu ajutorul unei rețele formate din opt telescoape plasate în jurul lumii, relatează BBC.
Gaura neagră se află la impresionanta distanță de 500 de milioane de trilioane de km depărtare de planeta noastră, într-o galaxie numită M87.
Un astronom a explicat că ceea ce se vede în poză este mai mare decât întreg sistemul nostru solar. Respectiva gaură neagră are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui.
Oamenii de știință bănuiau de mult că în centrul Galaxiei M87 se află o gaură neagră masivă, lucru demonstrat acum de fotografia făcută.
Găurile negre sunt regiuni din spațiu din care nimic, nici măcar lumina, nu poate scăpa odată intrat în ea. Rămâne unul dintre cele mai mari mistere ale științei, cercetătorii încercând și acum să determine exact ce se petrece cu obiectele ”înghițite” de găurile negre. În ciuda denumirii, găurile negre nu sunt goale, ci sunt alcătuite dintr-o cantitate enormă de materie.
Niciun telescop nu este suficient de puternic pentru a capta imaginea unei găuri negre, de aceea a fost necesară crearea unei rețele de opt telescoape, de o echipă de 200 de cercetători și zece zile pentru a scana Galaxia M87 în căutarea imensei găuri negre.
Astronomii încearcă acum să captureze o imagine a găurii negre situată în centrul galaxiei noastre, Calea Lactee.
Citiți principiile noastre de moderare aici!