Născut într-o familie aparținând clasei mijlocii peruane, Mario Vargas Llosa a fost unul dintre marii protagoniști ai boom-ului literar latino-american al anilor 1960-1970, alături de columbianul Gabriel Garcia Marquez și argentinianul Julio Cortazar.
„Cu profundă tristețe anunțăm că tatăl nostru, Mario Vargas Llosa, a decedat azi la Lima, înconjurat de familia sa și în pace”, a anunțat fiul scriitorului Alvaro într-un mesaj publicat pe rețeaua X, semnat de asemenea de fratele lui, Gonzalo, și de sora sa, Morgana.
Familia nu a precizat ora sau cauza decesului, dar sănătatea scriitorului era fragilă de la revenirea în capitala peruană în 2024, după ce a părăsit Madridul. În ultimele luni, nu a mai fost văzut în public. De asemenea, familia nu vrea o ceremonie publică, trupul scriitorului fiind incinerat.
În fața reședinței scriitorului, situată pe malul Oceanului Pacific, în boemul cartier Barranco, un mic grup de persoane s-au strâns în liniște după anunțul morții sale, ținând în mâini exemplare din cărțile autorului.
Într-un mesaj publicat pe platforma X, președinta Peru, Dina Boluarte, i-a adus un omagiu scriitorului: „Geniul său intelectual și opera sa vastă vor rămâne o moștenire durabilă pentru generațiile viitoare”.
Președintele Guatemalei, Bernardo Arévalo, a spus pe rețeaua X că Llosa este ‘„marele cronicar al Americii hispanice și un interpret perspicace al drumurilor și destinelor sale”.
„Mario Vargas Llosa a murit, un Maestru printre Maeștrii. Ne-a lăsat opera sa, admirația și exemplul. Ne-a lăsat o voce pe care s-o urmăm în viitor”, a reacționat fostul președintele columbian Alvaro Uribe pe aceeași rețea.
Scriitorul peruan Alfredo Bryce Echenique, autorul romanului „Un mundo para Julius” și prieten al lui Mario Vargas Llosa, a declarat pentru postul de radio RPP că moartea scriitorului reprezintă ‘„un doliu pentru Peru întrucât nimeni nu ne-a reprezentat în lume mai mult decât a făcut-o el, prin opera sa în general, prin tenacitatea, puritatea și imensitatea sa”.
Născut în orașul Arequipa pe 28 martie 1936, Mario Vargas Llosa și-a petrecut ultimele luni înconjurat de familie, departe de evenimentele publice.
Cu câteva zile înainte să împlinească vârsta de 89 de ani, a apărut într-o serie de trei fotografii realizate în locurile unde a scris romanele „Cinco Esquinas” (2016) și „Le Dedico Mi Silencio” (2023).
Nu era pentru prima dată când fiul lui distribuia fotografii cu el în locuri din capitală care i-au servit drept sursă de inspirație pentru a-și scrie unele dintre romanele emblematice.
Sănătatea lui Vargas Llosa s-a deteriorat considerabil începând din 2023, când, în luna iunie, a fost spitalizat din cauza unei infecții COVID-19, pe când trăia în Spania,
Apreciat pentru modalitatea în care descrie realitățile sociale, autorul unor capodopere precum „La ciudad y los perros” (1966), „Conversación en La Catedral” (1975), a fost totodată criticat în mediile intelectuale sud-americane pentru punctele sale de vedere conservatoare.
Tradus în peste 30 de limbi, autorul, care a trăit mai mulți ani la Paris, a fost primul scriitor străin inclus încă din timpul vieții în prestigioasa colecție franceză Pléiade în 2016. A fost ales membru în Academia franceză în 2021.
Citiți principiile noastre de moderare aici!