Conform acordului la care au ajuns negociatorii Parlamentului și ai Consiliului European, drepturile autorilor, artiștilor și editorilor de presă vor fi mai bine apărate, platformele de internet urmând să plătească pentru lucrările acestora de care se folosesc.
Autorii, artiștii și editorii de presă vor putea negocia drepturile de autor cu giganții internet, ne anunță reprezentanții Biroului de Legătură al Parlamentului European în România.
Platformele precum YouTube, Facebook și Google News vor fi printre cele mai afectate de noua legislație potrivit căreia acestea vor fi obligate să împartă veniturile cu artiștii și jurnaliștii.
În plus, autorii și artiștii interpreți vor putea să ceară o plată suplimentară de la angajatorul lor, atunci când suma stabilită inițial este disproporționat de mică în comparație cu beneficiile avute de pe urma distribuției lucrărilor lor.
Totuși, legislația respectivă exclude enciclopediile online sau platformele de software cu sursă deschisă, în această situație lucrările autorilor nefiind folosite în scopuri comerciale.
”În prezent, companiile de internet nu sunt interesate să semneze acorduri de licență cu deținătorii de drepturi, deoarece ei nu se consideră responsabili pentru conținutul pe care îl încarcă utilizatorii. Ei sunt obligați doar să retragă conținut care încalcă drepturile de autor atunci când un deținător de drepturi le cere acest lucru. Totuși, această procedură e dificilă și nu garantează venituri corecte pentru deținătorii de drepturi. Companiile de internet sunt acum responsabile, ceea ce va crește șansele deținătorilor de drepturi (în special muzicieni, artiști interpreți, cât și editorii de presă și jurnaliștii) de a obține acorduri corecte de licență și, prin urmare, o remunerație corectă pentru utilizarea lucrărilor lor în mediul digital” – explică parlamentarii europeni.
Cu toate acestea, internetul va rămâne un spațiu de libertate a expresiei. Materialele precum meme-urile sau GIF-urile vor putea fi partajate în mod gratuit.
Acordul trebuie să fie acum aprobat de Consiliu și votat în plen de către Parlament.
Citiți principiile noastre de moderare aici!