Potrivit reprezentanţilor comunităţii evreieşti de la Doneţk, trei bărbaţi „cu feţele acoperite”, fluturând un steag rus, au distribuit joi pliante prin care informează că „evreii cu vârsta de peste 16 ani trebuie să se prezinte până pe 3 mai la administraţia locală pentru a se înregistra”. Mai mult, evreii sunt obligaţi să achite o taxă de 50 de dolari, adică aproximativ 36 de euro şi să prezinte documente privind religia lor, componenţa familiei şi bunurile pe care le deţin.„Dacă evreii refuză să se înregistreze, atunci cetaţenia lor va fi retrasă, bunurile vor fi confiscate, iar ei înşişi vor fi deportaţi”, au avertizat activiştii,
Secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat, joi seara, că aceste măsuri antisemite sunt „intolerabile şi groteşti”.
„Acest lucru este mai mult decât inacceptabil şi intolerabil. Este grotesc”, a declarat Kerry, în cadrul unei conferinţe, după acordul la care s-a ajuns în timpul reuniunii de la Geneva.
Joi, reprezentanţii Ucrainei, Rusiei, UE şi Statelor Unite au ajuns la un acord pentru detensionarea situaţiei din Ucraina, în primul rând prin pentru dezarmarea “grupurilor ilegale”, o referire la miliţiile proruse,
Statele Unite au cerut aplicarea imediată a acordului de la Geneva, îndemnând Rusia să se asigure că miliţiile proruse din Ucraina depun armele şi părăsesc instituţiile ocupate, avertizând Moscova cu noi sancţiuni dacă aceste propuneri nu se vor concretiza.
„Am stabilit luarea unor măsuri pentru detensionarea situaţiei, prin iniţierea unui dialog naţional. Am stabilit principii, angajamente, cuvinte pe hârtie. Dar aşteptăm acţiuni. Dacă măsurile stabilite nu vor fi aplicate, nu vom avea altă opţiune decât impunerea unor costuri suplimentare Rusiei”, a spus Kerry, care a anunțat că vor fi trimişi observatori internaţionali pentru a verifica dacă miliţiile proruse din estul Ucrainei vor depune armele.
Preşedintele american Barack Obama a declarat că nu are “nicio certitudine” că acordul privind Ucraina, încheiat la Geneva, va fi pus în aplicare şi că el va permite o detensionare a situaţiei.
„Cred că în acest moment nu putem fi siguri de nimic. Există posibilitatea că diplomaţia va duce la o detensionare a situaţiei din Ucraina. Sper totuşi că vom vedea o aplicare (a acordului) în următoarele zile, dar nu cred că putem conta pe acest fapt, luând în considerare ce s-a întâmplat în trecut”, a declarat Obama.
Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a cerut și el Rusiei să aplice “imediat” acordul privind Ucraina, asigurând că partea ucraineană îşi va respecta toate angajamentele asumate.
„Rusia a fost nevoită să-i condamne pe extremiştii (din estul Ucrainei). Acordul de la Geneva, pe care Rusia l-a semnat, prevede dezarmarea grupurilor ilegale create în Lugansk, Doneţk şi în alte regiuni. De asemenea, conform acordului, (activiştii proruşi) trebuie să părăsească toate încăperile ocupate anterior”, a declarat Iaţeniuk.
Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a spus că acordul de la Geneva reprezintă “un prim pas important”, dar încă “mulţi alţi paşi” urmează să fie făcuţi.
„Acesta este un prim pas important, dar sunt încă mulţi alţi paşi care urmează să fie făcuţi. Încă nu am obţinut pace (în Ucraina) şi suntem departe de a ne atinge scopul. Cel puţin, există şansa că Ucraina îşi va păstra integritatea teritorială”, a afirmat ministrul german.
După acordul de la Geneva, premierul britanic David Cameron a acceptat să colaboreze cu preşedintele american Barack Obama cu privire la adoptarea unor noi sancţiuni împotriva Moscovei. Cameron a promis să ofere 1,2 milioane de euro pentru misiunea de supraveghere a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Ucraina.
„Premierul (britanic) şi preşedintele (american) au convenit, de asemenea, că Uniunea Europeană şi Statele Unite trebuie să continue pregătirea unor eventuale sancţiuni suplimentare, pentru a fi pregătite să reacţioneze rapid, dacă acordul nu va fi aplicat”, se arată într-un comunicat al Biroului premierului David Cameron.
OSCE este însărcinată să ajute autorităţile ucrainene să aplice acordul de la Geneva, care prevede detensionarea crizei prin dezarmarea miliţiilor separatiste proruse.
UPDATE. Separatiştii proruşi resping acordul de la Geneva
Separatiştii proruşi din Doneţk au anunţat vineri că nu vor evacua instituţiile guvernamentale ocupate. Aleksandr Gnezdilov, purtătorul de cuvânt al separatiştilor, a declarat că guvernul de la Kiev este “ilegitim”, iar militanţii vor evacua instituţiile când Executivul ucrainean va demisiona.
Situaţia rămâne tensionată în estul Ucrainei, unde, vineri, au fost semnalate schimburi de focuri. Potrivit agenţiei Interfax-Ucraina, paraşutiştii ucraineni au deschis focul împotriva unor protestatari, care au ridicat baricade la Serheevka, în regiunea Doneţk.
UPDATE 2. NATO ar putea accelera instalarea elementelor antirachetă în Europa.
Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a anunțat că Alianța Nord-Atlantică ar putea accelera instalarea elementelor antibalistice în Europa, în contextul tensiunilor cu Rusia.
„Pentru moment, continuăm programul stabilit al proiectului Abordare adaptivă etapizată , în scopul îndeplinirii angajamentelor asumate pentru protejarea intereselor Poloniei, României şi partenerilor NATO. (…) Vom opera modificări unde vor trebui. În mod evident, elementele antirachetă sunt pentru ameninţări reale. Nu sunt doar la nivel teoretic”, a declarat Chuck Hagel în cursul întrevederii pe care a avut-o la Pentagon cu Tomasz Siemoniak, ministrul polonez al Apărării.
Cu toate acestea, Hagel a subliniat că interceptoarele antibalistice care vor fi instalate în Europa „nu reprezintă ameninţări la adresa Rusiei”.
Proiectul “Abordare adaptivă etapizată” prevede instalarea unor elemente antirachetă în România, până în 2015, şi în Polonia, până în 2018.
UPDATE 3. Guvernul ucrainean promite autonomie pentru regiunile proruse
Guvernul proeuropean de la Kiev promite o amplă descentralizare şi un “statut special” pentru limba rusă, pentru a detensiona situaţia din estul Ucrainei,
„Guvernul ucrainean este pregătit să adopte o reformă constituţională de anvergură care va conferi largi prerogative regiunilor. (…) Vom acorda un statut special limbii ruse şi vom garanta protejarea acestei limbi”, a declarat premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk.
Separatiştii din “republica Doneţk” spun că nu se simt legaţi de acordul încheiat joi la Geneva, care “nu a fost semnat în numele” lor, şi îşi menţin intenţia de a organiza un referendum privind autonomia.
Unul dintre “miniştrii” Guvenului “republicii” autoproclamate, Denis Puşilin, a anunțat că separatiştii au acceptat să evacueze clădirile pe care le ocupă, aşa cum prevede acordul, dar autorităţile proeuropene de la Kiev „trebuie, mai întâi, să părăsească clădirile pe care le ocupă ilegal după lovitura de stat.
UPDATE 4. Rusia menţine trupele în apropierea frontierelor Ucrainei și consideră “inacceptabile” ameninţările Statelor Unite cu noi sancţiuni.
„Avem trupe în diverse regiunii ale ţării şi există şi în apropierea frontierelor Ucrainei. Unele unităţi sunt staţionate permanent în apropierea frontierelor Ucrainei, altele au fost trimise acum, din cauza situaţiei”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Peskov a mai spus că Rusia nu poate fi singura parte responsabilă de aplicarea acordului privind stabilizarea situaţiei din Ucraina, considerând “inacceptabile” ameninţările Statelor Unite cu noi sancţiuni.
„Colegii noștri occidentali se străduiesc să atribuie responsabilitatea mai degrabă de partea noastră. Dar subliniem: este vorba de o responsabilitate colectivă. Cât despre sancţiunile americane, această atitudine este absolut inacceptabilă”, a mai spus oficialul rus.
Foto: Reuters
Citiți principiile noastre de moderare aici!