Nici Erdogan, nici Kilicdaroglu nu au atins pragul de 50% necesar pentru a evita un al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 28 mai, în cadrul unor alegeri care vor da verdictul asupra guvernării tot mai autoritare al lui Erdogan. Votul prezidențial va decide cine conduce Turcia, dar și dacă aceasta va reveni la o guvernare mai seculară și mai democratică.
Potrivit agenției oficiale Anadolu, după numărarea a peste 97% din voturi, Erdogan are 49,4%, în timp ce adversarul său, Kilicdaroglu, s-a apropiat la o diferență de patru procente, cu peste 45% din voturi.
Aproximativ 61 de milioane de oameni au fost înscriși pe liste, din care aproape 5 milioane de tineri aflați la primul vot.
Votul din parlamentarele desfășurate în același timp ar urma să ofere alianței de guvernare a lui Erdogan o majoritate în legislativ, oferindu-i un potențial avantaj în perspectiva celui de-al doilea tur de scrutin.
Țara cu 85 de milioane de locuitori, care se confruntă deja cu o inflație în creștere, intră acum în două săptămâni de incertitudine care ar putea agita piețele financiare. Lira turcească a scăzut la minimul ultimelor două luni față de dolarul american din cauză că prezidențiale din Turcia se îndreaptă spre un al doilea tur de scrutin.
Bursa din Istanbul a decis luni activarea mecanismului „circuit breaker” (suspendarea tranzacţiilor), după ce indicele principal a scăzut cu 6,38% în predeschiderea şedinţei de luni. Mecanismul „circuit breaker” a fost declanşat imediat după începerea pre-tranzacţionării. Când tranzacţiile au fost suspendate, indicele sectorului bancar înregistra un declin de 9,54%.
Recep Tayyip Erdogan are 69 de ani și conduce Turcia de 20 de ani. Deși abia în 2014 a devenit președinte, anterior a fost prim-ministru, funcție pe care tot el a desființat-o printr-o controversată reformă constituțională, în 2017. De atunci, influența și puterea sa au crescut, iar regimul său dă tot mai multe semne de autoritarism.
Kemal Kilicdaroglu, care are 74 de ani, a fost funcționar public și lider al Partidului Popular Republican (CHP). În ultimii ani s-a concentrat pe crearea unei opoziții, prin gruparea a șase partide, care au dorit îndepărtarea lui Erdoğan. Kilicdaroglu este un susținător al unui stat laic, care respectă libertatea și toleranța religioasă.
Trimite articolul
XErdogan este singurul obstacol in calea globalismului aplicat cu rautate in Turcia. Sa ne rugam sa ramana la putere cat mai mult timp.
De remarcat ca a contracarat primavara araba care i s-a pregatit si a luptat cu succes impotriva trupelor ISIS sponsorizate de peste ocean.
-
Total gresit
-
Adu si argumente cand afirmi ca e total gresit.
-
e un dictator musulman care adaposteste teroristi si se foloseste de nato sa atace siria, stat care e pictat ca fiind stat terorist (pentru ca nato, bineinteles)
-
-
Parțial adevărat
-
-
Doamne crestin Allakhu akhbar ajuta si uneste sfanta Romanie comunista legionara cu cotropitorul nostru de secole sub stindardul maretului sultan Erdogan, cu ieniceri, copii de suflet de’ai lui Allakhu akhbar si spakhii, in Quranul nostru ortodox care este cum este!
-
“n-are cum dom’le n-are cum”
#🤪
da da… n-are, asa-i, ihâm…
-
Si la ei ca la noi !!!! Conteaza mai putin ca economic sant la pamant dar…. sa nu vina occidentul cu reforme !!
prosteala si erdogan si globalizarea si ce o ma fi toti sunt sarlatani inclusiv occidentul toti vor sa fure si erdogan si occidentul si globalistii orice ai alege vei fi furat