Acest acord politic urmează să fie validat oficial luni de un Consiliu de miniştri europeni.
Alegerea eurodeputaţilor, ce are loc la fiecare cinci ani prin sufragiu universal în fiecare stat membru, va da startul reînnoirii conducerii principalelor instituţii ale Uniunii Europene (Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul European).
Parlamentul European, sigura instituţie europeană aleasă prin vot direct, votează pentru alegerea preşedintelui Comisiei şi aprobă componenţa acesteia. Actuala preşedintă a Comisiei, Ursula von der Leyen, nu şi-a semnalat deocamdată intenţia de a obţine un al doilea mandat la şefia executivului UE.
Având în vedere că în România alegerile sunt organizate duminica, cel mai probabil ele vor fi stabilite duminică, 9 iunie 2024. În urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, numărul total al deputaților europeni este de 705, României revenindu-i 33.
La precedentele alegeri europene din 2019, cetăţenii români au votat 32 de deputați europeni din 751.
Din 1979, deputaţii sunt aleşi prin vot universal direct pentru o perioadă de cinci ani. Locurile în Parlament sunt repartizate între diferitele state, în temeiul tratatelor UE, pe baza principiului „proporționalității degresive”. Cu alte cuvinte, statele cu o populație mai numeroasă au mai multe locuri decât statele mai mici, dar statelor mai mici le revin mai multe locuri decât ar rezulta dintr-un calcul strict proporțional.
Primele alegeri europene în România au avut loc la 25 noiembrie 2007, când alegătorii români au ales direct 35 de reprezentanți în forul legislativ european.
Trimite articolul
XSa speram ca scapam de globalisti.
-
De comunisti si de legionari.
Sa se reduca numarul oiroparlamentarilor. Si sa se elimine pensiile lor speciale! am incredere ca rb se va ocupa de asta🤪… in 30 de zile. sau la astia e ok? de ce da sau de ce nu?
# o’dă bucüriei!
Extrema dreaptă 40%
-
Fara 0.