Poliomielita se răspândeşte cu repeziciune în Asia, iar de vină ar fi conflictele militare din regiune, precum şi scăderea vaccinărilor.
„Din cauza conflictului din Siria, relativ aproape de noi, din cauza scăderii vaccinărilor şi problemelor din Ucraina, din cauza circulaţiei virusului în Asia – Pakistan şi a faptului că virusul a fost găsit liber circulând în apele reziduale în Israel (…), suntem în alertă maximă. Avem câteva ţări, care ne înconjoară, care nu mai sunt capabile să mai menţină, în acest moment, un nivel mare de vaccinare”, a declarat reprezentantul OMS pentru România, Victor Olsavsky.
Poliomielita, adesea denumită și paralizie infantilă, este o boală infecțioasă virală acută, care se răspândește de la om la om, de obicei pe cale fecal-orală. Afecţiunea poate fi prevenită prin vaccinare.
„A început să scadă rata de acoperire (a vaccinurilor – n.r.), în primul rând din cauza refuzului, pe care l-am constatat la persoane educate, cultivate, cu acces la informaţie, aici au apărut refuzurile”, a spus vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina a Familiei, Sandra Alexiu.
În octombrie 2013, OMS a raportat un grup de cazuri de paralizie acută flască – un simptom clasic al poliomielitei – într-o regiune supusă conflictului situată în estul Siriei. Autorităţile siriene au confirmat două cazuri de poliomielită, iar pe 29 octombrie 2013, OMS a confirmat 10 cazuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!