“Puterile non-nucleare care vor găzdui elemente antirachetă au devenit obiective prioritare ale reacţiei militare a Rusiei”, atrage atenţia Valeri Gherasimov, potrivit Wall Street Journal. El a explicat faptul că sistemele antibalistice care vor fi montate în România şi Polonia reprezintă o ameninţare pentru ţara sa.
“Programul american de apărare antirachetă rămâne o sursă de preocupare gravă. Considerăm aceste acţiuni parte a unui proiect global de a crea riscuri pentru forţele strategice ruse, perturbând echilibrul strategic şi securitatea la nivel regional”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
În cursul unei conferințe pentru securitate care a avut loc la Moscova, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că scutul antirachetă NATO continuă să se extindă, în pofida acordului nuclear dintre marile puteri și Iran:
“Previziunile noastre privind sistemul global american de apărare antirachetă se adeveresc. Putem confirma că implementarea arhitecturii americane de apărare antibalistică reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii strategice. Este evident că ameninţarea rachetelor iraniene, folosită ca pretext de SUA şi de alte state membre NATO, a fost o cacealma. În pofida unor decizii substanţiale în negocierile pe tema programului nuclear iranian, nu îşi face nimeni iluzii privind revizuirea planurilor antirachetă ale Statelor Unite şi NATO”, a explicat Şoigu. “Ţările NATO încearcă activ să ocupe spaţiu geopolitic, sporind consistent potenţialul militar în Europa de Est, apropiindu-se de frontierele Rusiei”.
Premierul Victor Ponta a postat un mesaj pe Twitter prin intermediul căruia arată că respinge amenințările formulate de oficialii ruși, în privința țărilor care vor găzdui sisteme antirachete ale NATO.
“Resping categoric ameninţările şi criticile formulate de diverşi oficiali ai Federaţiei Ruse! Nu ne intimidează şi nu ne schimbă strategia!”, a scris Victor Ponta pe Twitter.
Ambasadorul rus în Danemarca, Mihail Vanin, declara la sfârșitul lunii martie, că Rusia va considera ținte legitime toate ţările care vor găzdui instalaţii antibalistice ale Alianţei Nord-Atlantice. La acel moment, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat că sistemul antirachetă NATO este pur defensiv şi nu are nimic de-a face cu Rusia.
NATO și SUA au explicat în mai multe rânduri faptul că elementele antirachetă instalate în Europa nu sunt îndreptate împotriva Rusiei, ci acestea au rolul de a contracara ameninţări ce provin din țări care nu se conformează reglementărilor internaționale, cum ar fi Iranul.
Pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California) există cel puțin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă. Până în anul 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă, au anunțat oficiali americani. Pe lângă acestea, mai sunt 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, care patrulează în Oceanul Pacific. Astfel de sisteme adaptate pentru uz terestru urmează fie instalate la baza de la Deveselu, din România, dar şi în Polonia.
Sursa: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!