Seria atacurilor a început luni seară cu uciderea lui Andrei Karlov, ambasadorul Rusiei în Turcia. Oficialul participa la o expoziție de fotografie în Ankara. Criminalul, un polițist turc, s-a apropiat fără probleme de ambasador și a tras în acesta chiar în timp ce Karlov se afla în fața camerelor de filmat. Toată scena a fost surprinsă de jurnaliștii prezenți la eveniment, iar în imagini poate fi observat criminalul înarmat, care agită nestingherit un pistol. Atacatorul este îmbrăcat elegant, într-un costum negru, și s-a strecurat fără probleme printre invitații la expoziție. Mai mult, s-a poziționat pentru a-l împușca pe Karlov în spate, fără a fi abordat de cei care ar fi trebuit să asigure un minim de pază al oficialului rus. Amplasarea sa în spatele ambasadorului, îmbrăcat în costum, arată clar modul în care teroristul a putut fi confundat ușor cu o persoană care ar fi trebuit să asigure protecția victimei. Criminalul a încercat chiar să părăsească spațiul expozițional, însă a fost lichidat imediat după aceea de forțele de ordine.
Măsurile de protecție precare din acest caz sunt frapante, în condițiile în care Turcia s-a confruntat cu atacuri teroriste nu cu mult timp în urmă. O simplă analiză de risc ar fi putut evidenția ușor posibilitatea unui atac, în condițiile în care implicarea Rusiei în ultima perioadă în conflictul din Siria a fost masivă. Așadar, ambasadorul unei țări puternic implicate într-un război care se vrea a fi împotriva terorismului participă la un eveniment, într-o țară care s-a confruntat recent cu atentate teroriste, iar măsurile luate pentru protecția reprezentantului Rusiei sunt discutabile.
Sursa foto: Jerusalem Post
La câteva ore după asasinarea ambasadorului, teroarea a lovit capitala Germaniei. Anchetatorii susțin că un refugiat a urcat la volanul unui autotren și a intrat cu viteză în mulțimea adunată la un târg de Crăciun din Berlin. Mastodontul a spulberat practic tot ce i-a ieșit în cale, iar 12 persoane au fost ucise și alte 50 rănite. Atacatorul nu ar fi fost singur, ci însoțit de un alt individ care însă a fost ucis de forțele de ordine, după producerea atacului terorist. Șoferul autocamionului a reușit însă să scape fără probleme și a fost reținut câteva ore mai târziu. Mecanismul atacului nu ar fi trebuit să le fie necunoscut forțelor de ordine din Germania, în condițiile în care în 14 iulie anul acesta un alt autotren a intrat în plin într-o mulțime, la Nisa, în Franța. În perioada producerii atentatului pe teritoriul francez s-a vorbit chiar foarte mult despre modul în care atacatorul a putut să se apropie cu autocamionul de mulțime și să nu ridice suspiciuni forțelor de ordine. Acest lucru va trebui pus în discuție și luat în serios acum. Asta în condițiile în care atacul din Germania s-a produs în zona Breitscheidplatz din Berlin, una în care este dificil ca șoferul unui autotren să ajungă din greșeală, iar forțele de ordine care ar trebui să fie prezente la un astfel de eveniment să nu îl oprească pentru a-l lua la întrebări.
Este interesant faptul că autoritățile din Germania, o țară în care prezența refugiaților de religie musulmană este masivă, nu a luat măsurile necesare de precauție la un eveniment care presupune o mare adunare de oameni. Și asta nu pentru că toți refugiații ar fi teroriști, ci pentru că nimic nu este perfect, iar filtrele folosite pentru identificarea posibililor teroriști strecurați printre refugiați nu sunt nici ele perfecte. Atacatorul din Berlin a fost totuși capturat de autoritățile germane. Polițiștii nemți încă fac verificări pentru a stabili cu exactitate identitatea acestuia. Ceea ce se știe până acum este că bărbatul ar fi fost născut în 1993 în Pakistan sau Afganistan și ar fi ajuns în Germania ca refugiat în 31 decembrie 2015, sau februarie 2016. Rămâne ca anchetatorii să afle acum motivele pentru care tânărul a comis atacul și dacă face parte sau nu dintr-o grupare teroristă.
Sursa video: CBS News
La câteva ore după evenimentele din Germania, atenția s-a mutat din nou în Turcia. Tot în Ankara, în apropiere de spațiul expozițional în care ambasadorul Rusiei a fost asasinat. Un individ înarmat cu o pușcă a deschis focul în fața Ambasadei Statelor Unite în Turcia, însă a fost capturat de forțele de ordine înainte de a face victime. Ca măsură de precauție, după producerea evenimentului, oficialii americani au suspendat marți activitatea misiunilor diplomatice din Ankara, Istambul și Adana.
sursa foto: Stuff.co.nz
Niciunul dintre cele trei atentate nu a fost revendicat până la această oră de organizații teroriste. Câțiva simpatizanți din Irak ai Statului Islamic au salutat însă atentatul de la Berlin. Cele trei atacuri petrecute în ultimele 24 de ore au atras atenția masiv, la nivel mondial. Asta în condițiile în care, în ultima perioadă, criza umanitară din Aleppo este acută. „I see humans, but no humanity”, posta o tânără zilele trecute, pe Twitter, o poză cu o clădire distrusă în orașul Sirian, făcut una cu pământul de bombardamente.
Sursa video: TRT World
Citiți principiile noastre de moderare aici!