Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra faptului că numărul de cazuri de cancer, la nivel mondial, este în creștere. În următorii douăzeci de ani, în funcție de regiune, se așteaptă o creștere chiar și de 80% a cazurilor. Cele mai afectate vor fi țările slab sau mediu dezvoltate.
În momentul de față, 1 din 6 persoane moare anual din cauza cancerului, iar cheltuielile presupuse de această afecțiune împovărează din ce în ce mai mult sistemul sanitar. Potrivit raportului OMS, numărul morților a crescut în țările mai puțin dezvoltate.
Unul dintre motive este faptul că în aceste țări, oamenii sunt mai expuși factorilor de risc care pot duce la formarea unor tumori maligne. În țările slab dezvoltate se observă un număr mai mare a deceselor din cauza cancerului de col uterin. În plus, cum numărul fumătorilor din țările dezvoltate scade de la an la an, marii producători din industria tutunului s-au reorientat spre țările slab sau mediu dezvoltate, iar astfel în acestea a început să crească numărul cazurilor de cancer pulmonar ori oral. De asemenea, în aceste țări oamenii nu au acces la foarte multe resurse – nici la informații despre cancer, nici la metode de prevenție sau diagnosticare rapidă.
OMS arată că deși cancerul este perceput ca o boală costisitoare, acest lucru nu trebuie să stea neapărat așa și pe viitor. Dacă ar fi implementate mai multe măsuri de prevenție și dacă guvernele ar investi echivalentul a $3 în țările slab dezvoltate, $4 în țările cu o dezvoltare medie și $8 în țările foarte dezvoltate pentru cercetarea cancerului, milioane de vieți ar putea fi salvate până în anul 2030.
”Cancerul nu trebuie să reprezinte o condamnare la moarte. Credem că o «hartă» este disponibilă astfel încât fiecare guvern și pacient suferind de cancer să aibă parte de cea mai bună îngrijire posibilă”, transmit reprezentanții OMS.
Trimite articolul
XCe nu stie lumea e ca pt aceiasi boala daca esti in Romania fata de alta tari gen Germania, nu ai tratament. In germania primesti gratuit sau chiar se poate cumpara din farmacie cu reteta. In romania nu exista asa ceva, singurul furnizir e Unifarm bucurești, desi e protocol unic pt boala gen Hodgkin, de exemplu. Si ajungi sa platesti medicamentele din farmaciile germane, desi sunt gratis. Se intampla sa existe in depozitele în RO si nu fie livrate la spitale ca sa expire pt noi contracte Unifarm. Diferenta ca la noi se fac tratamente inainte de autotransplant doar contracos si pt recuperare te judeci cu statul, desi in UE se face inainte ca poate te vindeci. Conditiile si pregatirea medicala lasa de dorit cam tot timpul. Dacă ai noroc scapi sau prelungesti un chin mare. La TM sunt 70 locuri cu 2 wc. Bărbați/femei pe municipal iar la privat nu exista urgență, chirurgie sau ceva suport. E doar tratame nt si locurile sunt f puține. Dacă e ceva, se trage sacul peste si asta e . La Cluj la institut e prea putin pt romania. Bucuresti nu mai e luat in calcul. Nu avem infrastructura si lumea moare de lipsa de medicamente și condițiile existente. Aveam un institut pt suport la Iași dar sa decis să fie închis .lumea moare ca germania nu acceptă pretul.nostru pt cumpărare. Pe lângă toate astea mai sunt ai medicii cu asistenții care merg ca la servici. Vin si pleaca. E dureros dar e real. Nu exista susținere iar informarea e deficitară sau deloc. In schimb tu suferi daca ai noroc sa trăiești si lumea se schimbă total .Atunci vezi adevarata viata si sensul acesteiai.