Cercetătorii de la Universitatea din Newcastle au reușit să surprindă imagini video cu bacterii în timp ce își îndepărtează învelișul exterior, atunci când sunt expuse antibioticelor. Ele fac acest lucru pentru a supraviețui.
Unele antibiotice acționează prin atacarea învelișului bacteriilor, iar reacția surprinsă acum poate indica un nou tip de rezistență la medicamente, ceea ce ar explica recurența anumitor infecții, relatează BBC News.
Ideea că acestea pot supraviețui în afara învelișului lor nu este una nouă, însă cercetătorii spun că este pentru prima dată când au surprins acest tip de reacție vizavi de expunerea la antibiotice.
Nu este clar încă ce pericole implică acest lucru, dar cercetătorii se tem că treptat, bacteriile pot deveni din ce în ce mai rezistente la tratamentul cu antibiotice. Fără înveliș, bacteriile ar trebui să fie distruse de celulele sistemului imunitar, însă copiii, persoanele în vârstă și cele cu probleme de sănătate sunt susceptibile în fața reinfectării.
Dr Katarzyna Mickiewicz, unul dintre cercetătorii implicați în acest proiect a explicat pentru BBC că ”este fascinant, observăm ceva complet diferit. Nu toate bacteriile supraviețuiesc, numai unele, însă sunt într-un număr suficient de mare pentru a provoca infecții repetate”.
Partea bună este că de acum încolo oamenii de știință pot cerceta alte direcții de tratament și pot veni cu idei noi pentru a îmbunătăți eficacitatea medicamentelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!