Ritmul de creştere înregistrat de economia zonei euro a fost unul apropiat de zero pentru o mare parte a anului 2023. În acest an se întrevede doar o modestă relansare, ceea ce a ajutat la calmarea inflaţiei, care timp de mai mulţi ani a depăşit ţinta BCE şi i-a forţat pe gardienii euro să majoreze dobânzile până la un maxim istoric, potrivit Economica.net.
„Indicatorii arată spre o contracţie a economiei şi în luna decembrie, ceea ce confirmă posibilitatea unei recesiuni tehnice în a doua jumătate a lui 2023 şi perspectivele slabe pe termen scurt”, a spus Luis de Guindos la o conferinţă organizată la Madrid. „Datele care sosesc indică faptul că viitorul rămâne incert iar riscurile sunt orientate în jos”, a declarat vicepreşedintele BCE.
Conform lui de Guindos, încetinirea activităţii economice este una generalizată, fiind afectate în special sectoarele construcţiilor şi cel manufacturier, fiind posibil ca în lunile următoare să fie afectat şi sectorul serviciilor. Referitor la politica monetară, linia directoare a BCE conform căreia o dobândă la depozite de 4%, care va fi menţinută „pentru o perioadă suficient de lungă de timp”, va ajuta la readucerea ritmului de creştere a preţurilor înapoi la ţinta de 2% a BCE.
Mai mult, investitorii estimează că BCE va reduce dobânzile de cel puţin cinci ori în acest an iar prima mutare ar urma să vină în lunile martie sau aprilie, un scenariu care potrivit mai multor oficiali BCE este unul „excesiv”, având în vedere presiunile persistente pe partea de preţuri.
Inflaţia în zona euro a scăzut rapid pe parcursul anului 2023 dar, luna trecută, a revenit pe creştere, până la 2,9%, în principal din cauza unor factori tehnici, şi este posibil să rămână la acest nivel pentru o anumit perioadă.
„Efectele de bază pozitive pe partea preţurilor la energie vor începe să îşi facă simţite efectele iar măsurile de compensare la energie urmează să expire, ceea ce va duce la o relansare, temporară, a inflaţiei”, a subliniat de Guindos.
Previziunile BCE arată că inflaţia va reveni la nivelul ţintă abia anul următor. Totuși, mai multe organisme private de prognoză nu sunt de acord cu această estimare, fiind de părere că BCE subestimează fenomenul dezinflaţionist, la fel cum a judecat greşit creşterea accelerată a inflaţiei.
Trimite articolul
X“Romania refuza sa intre in criza”… era o vorba a unui … presedinte(?) Cred ca se repeta scenariul, pentru ca si acum Romania “refuza”. io asa sa am inteles din treaba cu imobiliarele carora le creste pretul(cerut, ca de cerut e usor, de primit ce ceri e mai greu). da-da, asa e! si doua treimi din firmele in domeniu in prag de faliment, dar ce mai conteaza? Ei, in final sa aflam de la acel … presedinte(?) ca “Romania nu poate iesi din criza prin eforturi proprii”. o fi zis copilu ceva, o fi injurat… rusine dinu patriciu!
-
Statistica se face din actele notariale, adica pe ce au semnat si platit oamenii pe acte. Nu fac pretul de pe “olx”, doar pt informarea ta corecta.
Nu i-au apararea celor din imobiliare.-
exista minciuni, minciuni sfrintate si statistici. ei, aici e problema, ca datele eurostat vin de la ins, ins-u face o cercetare(vezi pe site) care cercetare… face si ea ce poate cu ce/care date vin. plus ca una e sa faci o statistica la nivel de un oras pe un tip de locuinte(gen bloc.uri de x camere facute intre 77 si 89) alta la nivel de tara unde bagi la gramada locuinte noi in cartiere de lux cu locuinte vadute la cucuietii din deal etc. nu mai zic de volumul tranzactiilor. uita-te si tu la bloc.urile nou construite pe-aici cum stau mare parte goale… In fine, incearca sa vinzi ceva si povestim dupa. oricum, problemele de acum in oiropa sunt de alta natura decat la criza trecuta, dar eu ziceam de pretul la locuinte strict cum a fost atunci, tot crestea si noi tot ‘refuzam’ sa intram in criza…
-
@dap
fiecare UAt are obligatia de a trimite aceste informatii catre “”centru”” si INS, cred ca cel putin trimestrial daca nu anual. Eu doar te-am contrazis pe faptul ca tu ai spus ca pretul din aceste statistici este cel “cerut” si nu cel platit de oameni. Eu iti spun ca este cel platit de oameni. Acuma daca datele sunt corecte sau nu, e o altaa discutie si ajungem sa facem polemica-
@Tibix sunt diverse surse care vb de preturi in afara de INS/oirostat. ca in ultimul(!) articol de pe tion era vb de eurostat e drept, dar in alte articole tot de pe tion era vb de alte surse. tu iti alegi ce vrei ca sursa valida, eu am spus cu alta ocazie care e sursa pe care o folosesc eu(cu totul alta) repet, nu asta ma interesa, ca de-aia n-am comentat la articolul cu ce zice eurostatul, eu vb de semne care aparent neaga ce va urma, adica ce zice articolul asta.(cum au fost imob in criza anterioara, pretu tot crestea si apoi… taieri de 25% salarii la bugetari, si daca nu era ccr, ar fi taiat si la pensionari…). poate ca n-am ales cel mai bun exemplu.
-
-
-