Această zi este considerată cea mai deprimantă zi din an, când mai mulți factori precum vremea, întoarcerea la muncă după sărbătorile de iarnă sau datoriile acumulate se manifestă printr-o stare de tristețe și melancolie. Un alt motiv de depresie ar putea fi vacanţele, care reprezintă deja doar o amintire îndepărtată. Se mai ia în considerare şi faptul că mulţi oameni urăsc zilele de luni.
Conceptul Blue Monday a apărut prima dată în 2005, într-un comunicat de presă al companiei britanice de turism Sky Travel, în cadrul unei acţiuni de PR. Psihologul Cliff Arnall indica atunci a treia zi de luni din ianuarie ca fiind cea mai deprimantă din an.
Formulă:
W – exprimă condițiile meteorologice
d – debitul (diferența între datoriile acumulate și capacitatea noastră de a plăti)
T – timpul scurs de la Crăciun
Q – timpul scurs de la începutul Anului Nou
M – nivel motivațional scăzut
Na – necesitatea de a acționa
D – salariul
Teoria lui Arnall a condus la multe dezbateri care continuă şi în prezent. Unii experţi o consideră pseudoştiinţă, fiind pusă frecvent la îndoială şi atent analizată, din simplul fapt că ar putea banaliza depresia. Potrivit unor experți, afecţiunea nu durează doar o zi. Simptomele SAD pot include iritabilitate, dispoziţie scăzută persistentă şi sentimente de inutilitate.
Astfel, Arnall şi-a cerut scuze dacă a indus în eroare cu afirmațiile sale, reînnoind o campanie care pune accentul pe mesajul esenţial al menţinerii unei bune sănătăţi mintale şi al luării măsurilor necesare pentru a asigurarea acestui lucru.
Este recomandat ca în ziua de Blue Monday să facem sport, să ieșim la o plimbare sau să stăm în compania celor dragi, care ne pot face să râdem.
Ideea de Blue Monday a fost îmbrăţişată rapid de companii, care o folosesc pentru a vinde produse care pot îmbunătăţi o perspectivă sumbră, utilizarea termenului Blue Monday (#BlueMonday) fiind perpetuată. Conceptul a fost preluat peste tot în lume, inclusiv în România, unde are un site dedicat.
Mai mult, Cliff Arnall a ajuns la concluzia că a treia zi de vineri din luna iunie este cea mai fericită zi din an, având în vedere că în iunie sunt zilele cele mai lungi. Anul acesta, cea mai fericită zi cade pe 21 iunie.
Trimite articolul
XSa vedem daca Timisoara este FRUNCEA.???
Cum puteti fi deprimati de ziua lui Mihai Eminescu?
-
Citind ceva si din Bacovia. Las’ ca nici Eminescu nu era o fire vesela, sau? A scris ceva cu “happy end”?