Un bărbat în vârstă de 96 de ani, care a supraviețuit în mai multe lagăre de concentrare naziste, inclusiv Buchenwald și Bergen-Belsen, a fost ucis de o explozie, în timpul atacului armatei ruse asupra orașului ucrainean Harkov, relatează The Guardian.
Potrivit serviciilor locale de urgență, peste 500 de persoane au fost ucise la Harkov de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.
Născut în 1926 într-o familie de fermieri din satul Bondari, în apropierea orașului Sumy din nord-estul Ucrainei, Boris Romancenko a fost luat ca prizonier de război după ce regimul nazist a lansat Operațiunea Barbarossa împotriva Uniunii Sovietice în 1941.
„Războiul ne-a surprins, nu am putut să fug”, își amintea el într-un interviu din aprilie 2004.
În 1942 a fost deportat la Dortmund, în Germania, pentru a lucra forțat într-o mină. După ce a încercat să evadeze, a fost prins exact când era pe cale să se îmbarce într-un tren care ar fi putut reprezenta salvarea lui. A fost însă deportat în lagărul de concentrare Buchenwald în ianuarie 1943.
Romanchenko a fost mutat ulterior la Peenemünde, unde a fost pus să lucreze la programul de rachete V2. A trecut și prin lagărele de concentrare Mittelbau-Dora și Bergen-Belsen. De aici a fost eliberat de forțele aliate britanice și americane la 14 aprilie 1945.
Timp de cinci ani după încheierea războiului a fost înrolat în armata sovietică. Ulterior, a început să joace un rol activ în instituțiile care comemorează Holocaustul, acționând timp de câțiva ani ca vicepreședinte din partea Ucrainei în comitetul internațional al Fundației Buchenwald-Dora Memorial.
Trimite articolul
XMultumiri jelinovskiului ca a zgaltzait ursul