Pe scurt, Parlamentul European dorește ca bugetul Uniunii Europene pentru 2023 să se axeze pe Ucraina, energie și pandemie.
Bugetul total pentru 2023, înainte de negocierile cu statele membre, a fost stabilit la 187,3 miliarde de euro, peste 850 de milioane de euro fiind adăugate pentru a aborda mai eficient consecințele războiului din Ucraina.
Eurodeputații au majorat finanțarea pentru următoarele priorități:
- Ajutor umanitar prin finanțarea inițiativelor care sprijină tinerii refugiați – prin intermediul Erasmus+ și al Corpului european de solidaritate, dar și cercetătorii ucraineni prin acțiuni precum Marie Curie în cadrul programului Orizont Europa. Eurodeputații au oferit mai mulți bani pentru fondul pentru azil (+100 de milioane de euro), instrumentul pentru gestionarea frontierelor și vizelor (+25 de milioane de euro), fondul european de apărare și mobilitate militară (+80 de milioane de euro), instrumentul de vecinătate și cooperare (+162 de milioane de euro).
- Pentru energie și climă bugetul a fost suplimentat cu 533 de milioane de euro. Eurodeputații vor să crească independența energetică a Uniunii și să sprijine IMM-urile și cetățenii, confruntați cu facturi din ce în ce mai mari la energie.
- Pentru redresarea în urma pandemiei Covid-19, parlamentarii europeni au reinstituit reducerea de 200 de milioane de euro aplicată de Consiliu programului EU4Health și au adăugat 25 de milioane de euro.
Rezoluția care cuprinde aceste măsuri a fost adoptată în Parlamentul European cu 421 de voturi pentru, 137 de voturi împotrivă și 82 de abțineri.
Prin acest vot, Parlamentul European a stabilit nivelul global al angajamentelor de plată pentru 2023 la 187,3 miliarde de euro, cu 1,7 miliarde de euro mai mult față de proiectul de buget propus de Comisie.
Urmează trei săptămâni de negocieri cu Consiliul European, cu scopul de a ajunge la un acord pentru bugetul anului viitor. Ulterior, acesta trebuie apoi votat de Parlament și semnat de președinta acestuia.
Trimite articolul
XSau cum sa-ti tai craca pe care stai.
#idiocracy
unde votez impotriva acestor mizerii? ah stai, uie nu se voteaza. pugi sula, ue!
Parodie! Incometentii conduc, de la usa, ue,si ai nostri (nu dau nume).
Doar ca sa lamurim un aspect foarte simplu numit “consecintele razboiului din Ucraina”:
1) nu mai livrati arme in Ucraina pentru ca asa tot ce faceti este sa prelungiti razboiul
2) renuntati la sanctiunile impotriva Rusiei (asa rezolvati si aspectul numit “criza energetica” si care ar trebui numit “nesimtirea privatilor din sectorul energiei”)