Parlamentul European solicită un buget al UE pentru 2025 orientat spre îmbunătățirea calității vieții, creșterea competitivității și soluționarea provocărilor actuale. Deputații au propus un buget total de angajamente pentru anul viitor de aproape 201 miliarde de euro, cu 1,24 miliarde de euro mai mult decât propunerea inițială a Comisiei din iunie.
Parlamentul dorește să sprijine programe esențiale care răspund provocărilor din domeniul sănătății, sprijinirea tinerilor, agriculturii și zonelor rurale, gestionarea migrației și problemelor de securitate, susținerea acțiunilor climatice și sprijinirea regiunilor învecinate afectate de crize geopolitice și umanitare.
Deputații au restabilit nivelul inițial al bugetului, după ce Consiliul propusese reduceri de 1,52 miliarde de euro, stabilind creditele de plată la 153,5 miliarde de euro.
Rambursarea costurilor Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR)
Parlamentarii subliniază că rambursarea costurilor pentru MRR, care sunt de două ori mai mari decât cele anticipate inițial pentru 2025, nu trebuie să ducă la reducerea finanțării programelor esențiale, cum ar fi Erasmus+ sau cercetarea și inovarea.
În acest context, aceștia doresc să restabilească reducerile propuse de statele membre și să folosească eficient „mecanismul în cascadă al instrumentului de redresare”, introdus prin revizuirea bugetului pe termen lung al UE. Acest mecanism este creat pentru a gestiona creșterea costurilor împrumuturilor din cadrul programului Next Generation EU, fără a afecta inițiativele prioritare, menținând astfel flexibilitatea bugetului și capacitatea de reacție.
„Votul de astăzi este un semnal puternic de susținere pentru un buget european axat pe cetățeni, care prioritizează investițiile în dezvoltarea economică și îmbunătățirea calității vieții. De aceea, propunem creșteri de 110 milioane de euro pentru sănătate, 70 de milioane de euro pentru Erasmus, 42 de milioane pentru protecția cetățenilor în fața dezastrelor naturale, 96 de milioane pentru agricultură, 120 de milioane pentru ajutor umanitar și 110 milioane pentru vecinătatea estică și sudică”, a spus Victor Negrescu (S&D, România), raportorul general pentru bugetul UE 2024 (pentru secțiunea III – Comisia).
Niclas Herbst (PPE, Germania) a afirmat faptul că securitatea cibernetică este crucială pentru instituțiile UE și că rămâne o preocupare din 2023.
„O altă prioritate este să asigurăm că instituțiile au suficient personal pentru a îndeplini noile sarcini, cum ar fi implementarea Legii privind inteligența artificială. În plus, este importantă îmbunătățirea securității clădirilor Serviciului European de Acțiune Externă, mai ales în delegațiile din zonele cu risc ridicat. Este nevoie de o creștere de 37 de milioane de euro pentru a rezolva aceste probleme”, a adăugat acesta.
Votul va marca începutul a trei săptămâni de negocieri de conciliere cu Consiliul pentru a ajunge la un acord final asupra bugetului pe 2025, care va fi ulterior votat de Parlament și semnat de președinta Metsola.
Bugetul UE finanțează 90% din activitățile desfășurate în statele membre și în afara acestora, având un impact direct asupra cetățenilor, regiunilor, fermierilor, cercetătorilor, studenților, ONG-urilor și mediului de afaceri.
Spre deosebire de bugetele naționale, bugetul UE este axat în principal pe investiții pentru a stimula creșterea economică și a crea oportunități în întreaga Uniune.
Deși UE deservește 27 de țări și o populație de 450 de milioane de persoane, bugetul său anual, de 160-180 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, este relativ modest. În comparație, bugetul național al Danemarcei, cu o populație de 5,6 milioane, este aproximativ egal, iar cel al Poloniei, cu 38 de milioane de locuitori, este cu 30% mai mare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!