“Suntem încântaţi că România a fost de acord să participe la acest scut antirachetă care, repet, va furniza mai multă securitate pentru aceia care ar putea fi ameninţaţi aici sau acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Obama, Robert Gibbs, într-un briefing de presă.
Preşedintele Obama a dezvăluit în septembrie o nouă abordare a scutului antirachetă, care furnizează o mai mare acoperire pentru ameninţările la adresa securităţii Europei şi acestei ţări. “Ce a subliniat preşedintele a fost că (noul scut) va putea funcţiona mai bine, mai repede şi va furniza un grad mai mare de protecţie şi în acest mod interpretăm noi anunţul făcut de România şi suntem foarte recunoscători”, a declarat Gibbs răspunzând ziariştilor, care au întrebat şi despre o “inevitabilă reacţie negativă din partea Rusiei şi a altor ţări din regiune”.
La rândul său, Philip J. Crowley, adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, a precizat joi, într-o conferinţă de presă, că acordurile anunţate de România sunt un prim pas în termenii arhitecturii revizuite de securitate pe care preşedintele Obama a anunţat-o în septembrie. “România şi-a dat acordul pentru a găzdui un interceptor Standard Missile-3 ca parte a noului plan de apărare antirachetă al administraţiei - îl denumim Abordarea de Adaptare în Etape (PAA) – pentru a proteja trupele americane trimise departe şi pe aliaţii noştri din NATO împotriva ameninţărilor – curente şi în creştere - de atac cu rachete balistice din partea Iranului”, a explicat Crowley.
“Decizia României de a găzdui SM-3 reflectă strategia noastră care constă în a ne asigura că pe măsură ce această arhitectură se dezvoltă şi ia amploare, va proteja întreaga Europă. Alegerea făcută de România extinde apărarea antirachetă în sudul Europei şi ne aşteptăm ca aceasta – în această fază – să fie operaţională până în 2015″, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.
El a precizat că SUA discută în prezent şi cu alte ţări pentru a găzdui elemente ale scutului antirachetă. De pildă, Polonia a fost de acord, în principiu, în octombrie anul trecut, să găzduiască partea de nord a arhitecturii scutului, constând tot în rachete terestre de tip SM-3. Crowley a precizat că această opţiune încă este analizată şi discuţiile cu Polonia continuă.
Întrebat dacă scutul este un mesaj pentru Iran, purtătorul de cuvânt a reamintit că acesta a fost dintotdeauna argumentul principal pentru scut, iar modificarea abordării securităţii s-a făcut în aşa fel, încât să contracareze ameninţări venite dinspre ţări precum Iranul. În ceea ce priveşte Rusia, purtătorul de cuvânt a repetat că scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva acestei ţări.
Întrebat dacă sistemul antirachetă revizuit se va baza pe vasele americane din Marea Neagră, Crowley a arătat că noua abordare antirachetă include elemente terestre, dar şi elemente desfăşurate pe mare. “Aceasta este valoarea adăugată a opţiunii de a ameliora Standard Missile 3, pentru că te poţi baza şi pe vase, şi pe elemente desfăşurate terestru. Prin urmare, anunţul de azi (joi . n.r.) implică o componentă terestră, dar vor şi componente cu baza pe mare”, a conchis purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!