Declarată arie protejată în 2015, zona Brdy urma să fie amenajată pentru a deveni o zonă umedă, însă o familie de castori a preluat inițiativa, realizând gratuit întreaga lucrare, potrivit Agerpres.
„Planificasem să realizăm niște meandre pe râul Klabava, în aval de două iazuri și să creăm două sau trei corpuri de apă, precum și un bazin de sedimentare”, au declarat cei de la Agenția cehă de conservare a naturii.
Scopul proiectului era reducerea sedimentării și încetinirea scurgerii apei acide din iazuri, care amenința populația de raci, specie pe cale de dispariție, aflată în aval.
Inițiat în 2018 și aprobat pentru construcție, proiectul a fost amânat din cauza dezbaterilor privind terenul. Însă oficialii cehi nu au luat în calcul castorii, recunoscuți pentru rolul lor în prevenirea inundațiilor, îmbunătățirea calității apei și stimularea biodiversității.
„Castorii au construit o zonă umedă cu bazine și canale și au făcut acest lucru pe o suprafață aproape de două ori mai mare decât cea prevăzută de noi”, au mai spus aceștia.
Ulterior, castorii s-au mutat într-un șanț din jurul iazurilor, exact acolo unde ecologiștii plănuiau să construiască mici baraje pentru reglarea scurgerii apei. Folosindu-și dinții, au ridicat cel puțin patru baraje.
Intervenția naturală a castorilor a dus la o economie de aproximativ 1,19 milioane de euro.
În plus, castorii își continuă activitatea de construcție, iar, datorită statutului protejat al terenului și inaccesibilității pentru agricultori, există certitudinea că în următorii zece ani nu se anticipează niciun conflict cu aceștia în privința utilizării zonei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!