Avionul Airbus A320-200 s-a scufundat în Marea Java la 28 decembrie, cu 162 de persoane la bord. Căutările continuă și în cea de-a doua săptămână de la accident, însă sunt perturbate de condiţiile meteorologice dificile, transmite Mediafax. Echipele de căutare încearcă să localizeze balizele acustice ale celor două cutii negre, esențiale pentru stabilirea cauzelor accidentului. Aeronava s-a confruntat cu nori ameninţători la scrut timp după decolarea din Surabaya spre destinaţia Singapore.
“Pe baza datelor disponibile pentru localizarea ultimului contact cu avionul, condiţiile meteo au fost factorul care a declanşat accidentul. Fenomenul meteo cel mai probabil este gheaţa, care poate avaria motoarele din cauza procesului de răcire. Este vorba pur şi simplu despre una dintre eventualităţi, bazate pe analiza datelor meteorologice existente”, a declarat Agenţia meteorologică indoneziană pe site-ul său de Internet.
Pilotul ar fi cerut să ia altitudine pentru a evita norii ameninţători, însă nu a primit confirmare imediată de la controlul aerian, din cauza traficului intens. La scurt timp după aceea, avionul a dispărut de pe ecranele radar.
Până în prezent au fost găsite cinci bucăți din avion, în largul insulei Borneo. Acțiunile de căutare însă sunt împiedicate de condițiile meteo foarte dificile. Cea mai mare bucată din epavă a fost recuperată duminică de scafandri, care au coborât la circa 30 de metri adâncime. Aceasta are o dimensiune de 10 metri pe un metru. De asemenea au fost recuperate 31 de cadavre.
“Au reuşit să ajungă pe fundul mării, dar vizibilitatea (…) este nulă, era întuneric şi fundul era noroios, cu curenţi de trei până la cinci noduri. Din acest motiv, operaţiunile scafandrilor trebuie să fie suspendate temporar. Vom încerca să mobilizăm un ROV (vehicul submarin teleghidat)”, a declarat directorul Agenţiei indoneziene pentru căutare şi salvare, Bambang Soelistyo.
Autorităţile indoneziene suspectează compania AirAsia că a folosit fără autorizaţie un culoar aerian. Totuși, autorităţile pentru aviaţie civilă din Singapore au declarat că zborul primise permisiunea de a efectua zborul. Conform legii, este necesară însă o autorizaţie din ambele părţi. Compania aeriană a precizat că nu va face declarații oficiale înainte de încheierea anchetei.
La Surabaya a fost înfiinţat un centru de criză pentru identificarea cadavrelor, iar familiile victimelor se pregătesc de noi înhumări în această locație.
Citiți principiile noastre de moderare aici!