Un studiu desfășurat pe o perioadă de 5 ani, pe mai mult de 250 de subiecți din Finlanda, care au avut apendicită și au fost tratați cu antibiotice, a arătat că aproape două treimi dintre aceștia (64%) s-au vindecat fără intervenție chirurgicală. Ceilalți subiecți (34%), au suferit un nou atac de apendicită în cei 5 ani, apendicele lor a fost îndepărtat chirurgical, însă nu au suferit de pe urma tratamentului cu antibiotice sau a amânării operației, relatează LiveScience.
În plus, au fost efectuate comparații între persoanele cărora le-au fost administrate antibiotice, dar care au fost operate ulterior, și persoane care au suferit o intervenție chirurgicală pentru apendicită.
În cazul primei categorii de persoane – cele tratate cu antibiotice – acestea au avut un număr semnificativ mai scăzut de complicații post-operatorii și s-au recuperat mult mai repede.
Deși au mai existat studii pe tema impactului pozitiv al antibioticelor asupra apendicitei, acesta este primul studiu care a urmărit evoluția pacienților în timp.
O remarcă foarte importantă – nici unul dintre participanții la acest studiu nu a avut apendicele spart, fapt confirmat de către analizele CT. Spargerea apendicelui inflamat nu poate fi tratată decât chirurgical.
Citiți principiile noastre de moderare aici!