Ce este SWIFT?
Pe scurt, SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) este o rețea de mesagerie care conectează băncile din întreaga lume, reprezentând un element esențial în transferurile bancare internaționale. SWIFT funcționează ca un fel de internet destinat băncilor. Conform Washington Post, consorțiul cu sediul în Belgia unește peste 11.000 de instituții financiare care operează în peste 200 de țări și teritorii, acționând ca un centru esențial pentru procesarea plăților internaționale. În 2021, SWIFT a înregistrat, în medie, 42 de milioane de mesaje pe zi, incluzând comenzi și confirmări pentru plăți, tranzacții și schimburi valutare.
Cine controlează SWIFT?
SWIFT este un consorțiu condus de oficiali ai băncilor membre, inclusiv Banca Națională a Belgiei, Sistemul Rezervelor Federale din Statele Unite ale Americii, Banca Angliei, Banca Centrală Europeană și Banca Japoniei.
Ce rol ar putea juca SWIFT în războiul din Ucraina?
Dacă țările europene și SUA ajung la un acord și exclud Rusia din SWIFT, acest lucru ar îngreuna procesarea tranzacțiilor pentru entitățile ruse, ar afecta economia și i-ar împiedica pe ruși să facă afaceri dincolo de granițele țării.
În 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea, națiunile occidentale au amenințat că vor folosi această sancțiune împotriva Rusiei, însă nu au mai făcut-o. Rusia a spus atunci că această mișcare ar echivala cu o declarație de război și a profitat de ocazie pentru a-și dezvolta propriul sistem de transferuri bancare. Acesta însă se află într-un stadiu incipient. Alexei Kudrin, un fost ministru rus al finanțelor, a spus că excluderea Rusiei din SWIFT ar putea reduce produsul intern brut al țării cu 5% într-un an.
Nu toate țările sunt de-acord cu excluderea Rusiei din SWIFT. Conform specialiștilor de la The Economist, există îngrijorarea că scoaterea Rusiei din SWIFT ar fi privită ca politizarea unei organizații considerate încă neutră. SWIFT nu este obligată să aplice sancțiuni economice și chiar în 2014, când s-a discutat despre interzicerea accesului băncilor rusești la acest sistem, SWIFT a rezistat presiunilor, declarându-se instituție neutră.
Odată excluse băncile rusești din SWIFT, există alternative?
Da. Rusia a creat o astfel de rețea alternativă, după 2014, când a mai fost amenințată cu excluderea. Totuși, conform analizei făcute de Washington Post, în 2020, sistemul rus de transferuri bancare era prezent în doar 23 de țări. Rusia ar mai putea folosi criptomonede pentru finanțarea armatei și strângeri de fonduri, însă experții financiari sunt de părere că puterea criptomonedelor nu s-ar putea extinde dincolo de acest nivel.
Există însă un sistem de plăți interbancare dezvoltat de China, care ar permite țărilor să ocolească SWIFT. Acest lucru reprezintă o îngrijorare mai mare deoarece China este a doua cea mai mare economie din lume și orice consolidare a acestui sistem alternativ de plăți bancare ar putea destabiliza actualul sistem financiar și submina puterea occidentală.
Au mai fost și alte țări excluse din SWIFT?
Da. Rusia nu ar fi singura țara care s-a confruntat cu această sancțiune. Iranul și-a pierdut accesul la SWIFT în 2012, după ce Uniunea Europeană a impus națiunii sancțiuni pentru programul său nuclear. Ca rezultat, Iranul a pierdut 30% din comerțul exterior. Băncile iraniene au redobândit accesul după ce țara a semnat un acord în 2015 pentru a-și limita activitățile nucleare.
Pe termen lung, chiar dacă Iranul nu a putut să facă diverse tranzacții prin SWIFT, exporturile de petrol iraniene au rămas în mare parte neafectate. Interdicția nu a dus nicidecum la colapsul Iranului. A crescut costurile, dar nu a blocat neapărat tranzacțiile. Fără acces la SWIFT, băncile iraniene au recurs la alte forme de comunicare, care deși rudimentare – fax, e-mail și telefon – au funcționat.
Cum economia Rusiei este mai puternică, o interdicție SWIFT ar îngreuna cu siguranță transferurile bancare și ar reprezenta o piedică, însă nu ar putea stopa activitatea tranzacțională.
Trimite articolul
XCand se va inchide Combinatul vor afla toti resitenii cu ce se mananca Swift
Adio Revolut! Sper ca stie toata lumea ca e detinut de rusi. Cred ca isi taie o mana tefelistii cand realizeaza ca de ani de zile banutii lor treceau pe sub nasul ‘dictatorului’. :))))
-
Troll rus esti dumneata, nenea?
Revolut e fondata de un rus si un ukrainean, ambii locuind in Londra de 15 ani. Compania e infiintata in UK, e o companie britanica, acolo isi plateste taxele. Dupa Brexit si-au mutat operatiunile in Lituania.
N-are nicio treaba cu Rusia.