Două miliarde de oameni au putut, teoretic, urmări eclipsa totală de soare, potrivit astrofizicienilor, un record în istoria omenirii.
O eclipsă parţială a fost vizibilă începând cu ora României 3.30, din Oceanul Indian în largul coastelor de vest ale Indiei. Eclipsa a devenit totală în statul Gujarat, la ora României 3.53, iar apoi a fost vizibilă pe un culoar de 15.000 de kilometri lungime şi 258 de kilometri lăţime, traversând de la vest la est India, Nepalul, Bhutanul, Bangladeshul, Myanmar, China, insulele sudice japoneze Ryukyu şi până în Oceaul Pacific.
Soarele a fost complet acoperit de Lună timp de şase minute şi 39 de secunde, într-o zonă puţin locuită din Pacific, un record care va fi depăşit abia în anul 2132. Întunericul a durat între trei şi patru minute în India şi aproximativ cinci în China. La Shanghai, vremea înnorată a stricat puţin spectacolul.
În nordul Indiei, un milion şi jumătate de pelerini hinduşi au mers în oraşul sfânt Kurukshetra pentru a face scălda în timpul eclipsei în ape purificate, despre care se spune că eliberează sufletele.
Alte zeci de mii de persoane au urmărit fenomenul în oraşul sfânt hindus Varanasi, pe malul fluviului Gange. Condusă de preoţi hinduşi, mulţimea a salutat reapariţia soarelui ridicând braţele spre cer, iar apoi oamenii au intrat în apă.
Într-un sat din nordul ţării musulmane Bangladesh, zeci de mii de persoane s-au adunat pe un stadion şi “au început să plângă şi să tremure de teamă când soarele a dispărut, iar apoi au aplaudat când a reapărut“, a povestit funcţionarul Banamali Bhoumik.
În India şi China, basmele şi legendele afirmă că eclipsele sunt semne bune, dar prevestesc şi evenimente nefaste. Cea de miercuri este “un moment foarte periculos pentru Univers”, a avertizat Raj Kumar Sharma, un astrolog vedic din Bombay.
Indiencele însărcinate care îşi programaseră cezariene pentru ziua de miercuri au amânat operaţia, a anunţat spitalul Fortis din New Delhi.
În China imperială, eclipsele anunţau catastrofe naturale sau moartea împăratului, iar aceste superstiţii nu au dispărut. În schimb, eclipsa de soare a fost foarte profitabilă pentru comerţ şi turism.
La Shanghai, unde eclipsa a întunecat cerul în jurul orei României 4.35, “imaginea era incredibilă”, a declarat entuziasmat un student american, Derek Burdette. Mulţimi masive de turişti au invadat oraşul, unde hotelul Hyatt a servit un mic dejun special de eclipsă. “Aşa ceva se întâmplă numai o dată la 300 de ani“, a declarat purtătoarea de cuvânt a hotelului, Meg Zhang.
La celălalt capăt al Asiei, la Bombay, astronomii amatori care s-au strâns la planetarium au fost nevoiţi să schimbe ochelarii speciali de eclipsă cu umbrele sau impermeabile, din cauza ploii.
În India, o agenţie de voiaj a lansat un Beoing 737-700 de la New Delhi înainte de răsărit, pentru a “intercepta” şi urmări întreaga eclipsă totală de la o altitudine de 12.500 de metri. Şi oamenii de ştiinţă au urmărit eclipsa din avioane ale armatei.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!