„Salvator Mundi”, tabloul care îl înfățișează pe Iisus Hristos ținând în mână un glob de cristal a avut o istorie interesantă. Lucrarea a ajuns din întâmplare la casa de licitații Sotherby, în 1958, contra sumei modeste de 60 de dolari.
Lucrarea a fost restaurată, iar în 2011 specialiștii au apreciat că tabloul este lucrarea celebrului Leonardo Da Vinci.
Intră pe fir oligarhul rus Dmitri Rîbolovlev, care achiziționează „Salvator Mundi” la o licitație organizată de Galeria Națională din Londra, contra sumei impresionante de 127,5 milioane de dolari.
Omul de afaceri rus reușește, însă, să își recupereze banii, dar să stabilească și un nou record, atunci când decide să vândă tabloul pentru suma exorbitantă de 450 de milioane de dolari.
Acum apare și bomba din lumea artei. Mai mulți specialiști care au analizat în detaliul opera de artă au tras concluzia că de fapt „Salvator Mundi”, nu este lucrarea directă a lui Leonardo Da Vinci. Există indicații că acest tablou ar fi fost pictat de fapt de un ucenic al marelui Da Vinci. Giovanni Boltraffio, un băiat angajat la atelierul lui Da Vinci în jurul anului 1500 ar fi autorul celui mai scump tablou vândut vreodată.
Nu există dovezi incontestabile că lucrarea ar fi opera altui artist decât Leonardo Da Vinci, însă suspiciunile specialiștilor au fost suficiente pentru a crea dubii asupra originii tabloului și mai ales asupra legitimității tranzacției efectuate de oligarhul rus.
Citiți principiile noastre de moderare aici!