Activişti proruşi au lansat miercuri seara un asalt asupra unei unităţi militare din oraşul ucrainean Mariupol, folosind arme automate şi cocteiluri Molotov. Activiştii i-au îndemnat pe militari să treacă „de partea poporului” şi au cerut comandantului unităţii să iniţieze negocieri cu locuitorii din Mariupol, oraş situat la 120 de kilometri sud de Doneţk, în apropiere de Marea Azov.Potrivit Gardei Naţionale a Ucrainei, asaltul a fost lansat asupra unităţii militare 3057, în jurul orei locale 20.40.
„Cetăţenii vor să pătrundă pe teritoriul unităţii militare şi lansează cocteiluri Molotov. Militarii încearcă să stingă incendiul şi trag focuri de avertisment”, a anunţat Garda Națională într-un comunicat.
Până la primele ore ale dimineții, forţele speciale “Alfa” din cadrul Serviciilor Speciale ucrainene au oprit asaltul asupra unităţii militare de la Mariupol, iar câţiva dintre activiştii care au lansat asaltul au fost arestaţi de către forţele de ordine.
Retrăgându-se, activiştii au rănit doi trecători şi au dat foc unui microbuz şi unei clădiri situate în apropierea unităţii militare.
Autorităţile locale au anunţat că asaltul s-a soldat, în total, cu un mort şi 12 răniţi. În Mariupol au fost trimise echipamente militare din satele din vecinătate.
Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a declarat într-un mesaj postat joi pe pagina sa de Facebook că trei separatişti proruşi au fost ucişi.
„Potrivit datelor preliminare, trei atacatori au fost ucişi, 13 răniţi şi 63 reţinuţi”, a spus Avakov.
Minustrul a mai anunțat că separatiştii au aruncat cu cocteiluri Molotov şi alte dispozitive incendiare în timpul confruntărilor.
Între timp, reprezentanţii Rusiei, Ucrainei, UE şi Statelor Unite se pregătesc pentru o reuniune diplomatică la Geneva, în vederea detensionării situaţiei din Ucraina.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat joi că „speră foarte mult” să nu fie nevoit să trimită armata rusă în Ucraina. Președintele rus a declarat că singura soluţie pentru puterea de la Kiev este “dialogul” şi nu folosirea forţei, care duce ţara spre “haos”. Mai mult, Putin a respins acuzaţiile privind implicarea forţelor ruse în revoltele din estul Ucrainei.
„Nu ne este frică. Mie nu mi-e frică şi nu trebuie să-i fie frică nimănui. Putem să le înăbuşim cu toţii, de ce vă este frică? (…) Doar prin dialog, proceduri democratice şi nu prin folosirea forţelor armate, a tancurilor şi avioanelor poate fi restabilită ordinea în ţară”, a declarat Vladimir Putin.
UPDATE: Autorităţile ucrainene susţin că au arestat zece spioni ruşi
Serviciile Speciale ucrainene au arestat zece spioni ruși suspectaţi că au încurajat violenţele în estul rusofon al Ucrainei. Arestările au avut loc în ultimele șase săptămâni.
Purtătorul de cuvânt al Serviciilor Speciale ucrainene, Marina Ostapenko, a declarat că misiunile în scopul destabilizării reprezintă „principala ameninţare actuală” la adresa securităţii Ucrainei.
„Am identificat zece cetăţeni cu paşapoarte ruse care se află în prezent la Kiev, fiind anchetate. Reţelele ruse de spionaj reprezintă principala ameninţare”, a spus Marina Ostapenko.
În tot acest timp, reprezentanţii Ucrainei, Rusiei, UE şi Statelor Unite au ajuns la un acord pentru detensionarea situaţiei din Ucraina, în primul rând prin pentru dezarmarea „grupurilor ilegale”.
„S-a ajuns la un acord pe etape pentru detensionarea crizei din Ucraina. Am stabilit dezarmarea grupurilor ilegale”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, referindu-se la miliţiile proruse din estul Ucrainei.
Foto: Reuters
Citiți principiile noastre de moderare aici!