„Pierderile devastatoare de vieți omenești și incertitudinea tot mai mare pun lumea foarte mult pe gânduri, dar există o veste bună pentru umanitate: bunăvoința crește la nivel global, scrie CNN.
Este una dintre concluziile cheie la care au ajuns cei de la World Happiness Report, o publicație a Rețelei ONU de soluții pentru dezvoltare durabilă. Rezultatele vin din datele obținute în urma realizării unui sondaj global la care au participat oameni din aproximativ 150 de țări.
Raportul analizează fericirea din întreaga lume, marcând cu această ocazie cea de-a 10-a aniversare de când acest top al celor mai fericite țări este realizat.
După doi ani de pandemie, raportul a scos la iveală lucruri neașteptate: creșteri foarte mari ale tuturor celor trei forme de bunăvoință regăsite în sondaj.
„Marea surpriză a fost că la nivel global, într-un mod necoordonat, au existat creșteri foarte mari ale tuturor celor trei forme de bunăvoință care s-au regăsit în sondajul Gallup World”, a declarat pentru CNN John Helliwell, unul dintre cei trei editori fondatori ai raportului.
Helliwell a mai afirmat că donațiile către organizații de caritate, ajutorarea necunoscuților și voluntariatul sunt toate în creștere, „în special ajutorul acordat străinilor în 2021, față de perioada de dinaintea pandemiei sau față de 2020”.
Media globală a celor trei măsuri a crescut cu aproximativ 25% în 2021, comparativ cu nivelurile pre-pandemie, se arată în raport.
Nordicii sunt cei mai fericiți
Finlanda este cea mai fericită țară din lume, pentru al cincilea an la rând, potrivit clasamentelor World Happiness Report, bazate în mare parte pe evaluările din sondajul Gallup World Poll.
Țara nordică și vecinii săi Danemarca, Norvegia, Suedia și Islanda au obținut toate rezultate foarte bune la măsurile pe care le folosește raportul. Locuitorii din aceste țări se bucură de speranță de viață sănătoasă, PIB crescut pe cap de locuitor, sprijin social în perioade de necazuri, corupție scăzută și încredere socială ridicată, generozitate într-o comunitate în care oamenii au grijă unii de alții și libertatea de a lua decizii cheie în viață.
În clasamentul din acest an, pe locul 2 se află Danemarca, urmată de Islanda pe locul 3. Elveția, Țările de Jos și Luxemburg ocupă locurile 4-6. Suedia și Norvegia ocupă pozițiile șapte și opt. Israelul ajunge pe 9, iar Noua Zeelandă pe 10. Canada (poziția 15), Statele Unite (16) și Regatul Unit (17) s-au clasat toate în primele 20.
În mod cert, bunăvoința este cea mai importantă, pentru că lumea răspunde activ la războiul din Ucraina. Sondajele pe care s-a bazat clasamentul fericirii din acest an au fost efectuate înainte de război. Ucraina și Rusia se încadrează ambele în jumătatea inferioară a clasamentului mondial pentru fericire în raportul 2022, cu Ucraina pe locul 98 și Rusia pe locul 80.
În ceea ce privește țara nostră, românii sunt puțin mai fericiți comparativ cu anii trecuți. În 2022, România ocupă locul 28, în timp ce în urmă cu 7 ani ocupa locul 86. Anul acesta, țara noastră a reușit să depășească scorul fericirii deținut de Spania, Ungaria sau Japonia.
Conform raportului, țările cel mai prost clasate sunt Liban, Venezuela și Afganistan.
Cele mai fericite țări din 2022
1. Finlanda
2. Danemarca
3. Islanda
4. Elveția
5. Olanda
6. Luxemburg
7. Suedia
8. Norvegia
9. Israel
10. Noua Zeelandă
11. Austria
12. Australia
13. Irlanda
14. Germania
15. Canada
16. Statele Unite ale Americii
17. Regatul Unit
18. Cehia (Republica Cehă)
19. Belgia
20. Franța
Foto: happiness-report.s3.amazonaws.com
Fericirea în vremuri tulburi
Potrivit raportului din acest an, îngrijorările și stresul au scăzut în al doilea an al pandemiei, deși în primul an au crescut cu 8%.
„Cred că o parte din asta se datorează faptului că oamenii știau puțin mai mult cu ce au de-a face în al doilea an, chiar dacă au existat noi surprize”, a spus Helliwell.
Evaluările medii ale vieții „au rămas remarcabil de rezistente” în timpul pandemiei, cu influențele negative și pozitive compensându-se reciproc, se arată în raport. În ceea ce îi privește pe tineri, satisfacția de viață a scăzut, în timp ce pentru cei peste 60 de ani, aceasta a crescut „cu puține schimbări generale”, potrivit raportului.
„Dar, în general, oamenii sunt prea pesimiști cu privire la bunăvoința din societățile în care trăiesc, așa că atunci când se întâmplă dezastrul real și văd alți oameni răspunzând pozitiv pentru a-i ajuta pe alții, le ridică opinia atât despre ei înșiși, cât și despre concetățenii lor, “, a adăugat John Helliwell.
Pe aceeași temă:
Topul celor mai fericite ţări din lume. România e printre primele 50
Trimite articolul
XSerios acuma, Finlanda cea mai fericita tara ? Cate zile din an au lumina naturala ? cate zile din an sunt sub 0 celsius ?
Daca le-ar lua acoolul cati de acolo s-ar mai declara ‘fericiti’ ?
Sincer sa fiu asta e o gluma de clasament.
Acelasi rationament as aplica si la urmatoarele 3-4 din top …
România ocupă locul 28, în timp ce în urmă cu 7 ani ocupa locul 86. Păi dacă o ținem tot așa, până la anul o să-i depășim pe Finlandezi.😉
Trebuie tinut seama si de cultura si mentalitatea oamenilor , de exemplu romanii nu ar fi multumiti niciunde . Nordicii is echilibrati , inteligenti si civilizati si asta contribuie la fericirea lor .