Pornind de la colecția de opere de artă semnate Da Vinci pe care Muzeul Luvru o deține deja – colecție constând în cinci tablouri și 22 de desene – muzeologii au lucrat timp de zece ani pentru a pune la cale cea mai amplă expoziție dedicată artistului.
Astfel, la Muzeul Luvru au fost aduse opere de artă aparținând artistului din galerii din Italia, Germania, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și chiar și din alte orașe ale Franței.
Expoziția, a cărui vernisaj a avut loc pe 24 octombrie, cuprinde tablouri, desene, manuscrise, sculpturi și artefacte, în total peste 160 de exponate. Reprezentanții muzeului spun că se așteaptă ca, în medie, expoziția să fie vizitată de 7000 de persoane pe zi.
Conform muzeologilor de la Luvru, expoziția retrospectivă își propune să ilustreze modalitatea științifică prin care artistul își aducea creațiile la viață, dar și să explice mai bine tehnicile folosite de acesta.
Puține dintre tablourile lui Da Vinci au rezistat în timp. La ora actuală există între 15 și 20 de tablouri care îi pot fi atribuite, deși două dintre ele – Mona Lisa și Cina Cea De Taină – sunt printre cele mai faimoase opere de artă din întreaga lume. Multe dintre tablouri, din nefericire, sunt prea fragile pentru a putea fi transportate cu ușurință, iar astfel a fost necesar ca multe detalii să fie puse la punct înainte de deschiderea acestei expoziții.
”Sfânta Ana, Fecioara și Pruncul cu mielul”, ”Sfântul Ioan Botezătorul”, ”Madona Benois”, ”Omul Vitruvian”, ”Fecioara între stânci” sau ”Buna Vestire” sunt doar câteva dintre operele care vor putea fi admirate.
Expoziția poate fi vizitată până în 24 februarie 2020. Prețul biletelor începe de la 17 euro, iar intrarea se face doar pe bază de rezervare, dat fiind numărul mare de persoane interesate.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XGeniul geniilor.