D-Zero este un proiect de colaborare internaţională a oamenilor de ştiinţă care lucrează să identifice natura materiei, fiind responsabili cu descoperirea „top quarkului” în anii 1990. Aceştia au analizat date provenind din ani de experimente în care au fost ciocniți protoni de antiprotoni, la Fermilab în Statele Unite, şi au descoperit o asimetrie în numărul de muoni produşi, în comparaţie cu antimuonii, diferenţa fiind de circa 1% în favoarea materiei.
Chiar dacă nu pare foarte important, această descoperire este un indiciu important pentru experimentele de la LHC pentru că cel mai probabil vinovat, în cazul asimetriei, este o nouă particulă care nu apare în modelul standard. Potrivit discovery.com, Joe Lykken, cercetător la Fermilab, a declarat pentru New York Times, făcând referinţă la expresia particula lui Dumnezeu (bosonul Higgs): „Nu este un anunţ echivalent cu observarea feţei lui Dumnezeu, dar ar putea fi degetul lui Dumnezeu”.
Cu mult timp în urmă, la începuturile universului, materia şi antimateria se ciocneau constant şi se anihilau reciproc. Acest proces a încetinit odată cu răcirea universului, dar ar trebui să existe în continuare materie şi antimaterie în mod egal. Acest lucru nu se întâmplă şi se poate observa, în universul cunoscut, că nu există nici un pic de antimaterie.
Potrivit lui Dennis Overbye de la New York Times, acest fenomen se datorează comportamentului particulelor mesonul B care sunt cunoscute pentru faptul că sunt indecise. Oscilează de mii de miliarde de ori pe secundă, între starea de materie şi antimaterie. Mesonii creaţi în ciocnirile dintre protoni oscilează mai repede către materie decât către antimaterie, în cele din urmă materia fiind preponderentă.
Sursa: Realitatea.net
Citiți principiile noastre de moderare aici!