Potrivit The Sunday Times, cercetătorii din cadrul centrului independent Met Office şi NASA urmează să publice în curând date care dovedesc faptul că tendinţa ar putea continua pe tot parcursul anului 2010.
“Temperatura globală medie din ultimele 12 luni a fost cea mai ridicată din ultimii 130 de ani”, a declarat James Hansen, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spaţiale (Giss) din cadrul NASA. Potrivit acestuia, decembrie şi februarie au fost printre cele mai călduroase luni din perioada respectivă.
Vicky Pope, din cadrul Met Office, susţine că “în Europa a fost o iarnă rece, dar, la nivel global, perioada ianuarie-martie a fost printre primele şapte cele mai călduroase începuturi de an din istorie”.
“Acest an are peste 50 la sută şanse să fie cel mai cald din istorie”, mai spune Vicky Pope.
Oamenii de ştiinţă precizează, însă, că fenomenul nu ar fi legat de încălzirea globală, ci mai degrabă de schimbarea temporară a curenţilor din Pacific. Fenomenul, cunoscut sub numele de El Nino, a condus la eliberarea în atmosferă a unei cantităţi mari de căldură din ocean.
Temperatura medie globală este bazată pe măsurătorile făcute de mii de staţii de monitorizare şi sateliţi, care sunt înregistrate şi analizate independent de Met Office, Giss şi Centrul naţional pentru date privind clima din North Carolina.
Sursa: Antena3.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!