Racheta a fost lansată de la Centrul spațial Xichan din provincia Sichuan. Aceasta va aseleniza pe acea parte a Lunii care nu este vizibilă de pe Pământ.
Sonda (aflată momentan la bordul rachetei) va efectua pe Lună primul experiment astronomic cu unde radio de joasă frecvență, va studia cum cresc plantele într-un mediu cu o atracție gravitațională mică și va analiza dacă la poli există apă sau alte resurse, relatează CNN.
Un alt scop al misiunii este studierea interacțiunii dintre vântul solar și suprafața lunii, pentru aceasta fiind folosind un nou vehicul spațial.
Ultima sondă lunară a Chinei – denumită Yutu, sau Iepurașul de Jad – și-a încetat activitatea în august 2016, după 972 de zile în care a studiat suprafața Lunii, ca parte a misiunii Chang’e 3. China a fost a treia țară care a aselenizat, după Statele Unite și Rusia, însă acum face pași rapizi în a deveni o super-putere spațială.
Joan Johnson-Freese, profesoară la Colegiu Militar Naval al SUA și expertă în programul spațial al Chinei, spune că există mari șanse ca în viitorul apropiat China să trimită și astronauți pe Lună.
De asemenea, China dorește ca până în 2022 să aibă o stație spațială complet funcțională, dat fiind faptul că soarta Stației Spațiale Internaționale este la ora actuală incertă.
Nu toată lumea vede cu ochi buni progresul spațial al Chinei. De exemplu, Congresul Statelor Unite i-a interzis agenției NASA să colaboreze cu China, din motive de securitate națională.
Citiți principiile noastre de moderare aici!